Publicat : mie, iun. 10th, 2015

Trei „clienti” pentru DNA – Lucian Iliescu, Marin Anton si Cezar Magureanu

xxxDupa ce au fost chemati de cateva ori la DNA pentru a fi audiati, senatorul Lucian Iliescu (PNL) si deputatul Marin Anton (UNPR, fost PMP, fost PNL, fost PDL) au fost pusi sub urmarire penala, impreuna cu alte nume „celebre” din Giurgiu: fiul senatorului Lucian Iliescu – Iliescu Stefan Adrian si fostul senator PNL/PDL, Cezar Magureanu.

Iata comunicatul de astazi de pe site-ul DNA:

„In completarea comunicatului nr. 984/VIII/3 din 29 mai 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:
ILIESCU LUCIAN, primar al municipiului Giurgiu, la data faptelor, in prezent senator in Parlamentul României, sub aspectul savârsirii infractiunilor de:
– abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale),
– conflict de interese, in forma continuata (doua acte materiale),
– instigare la folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

ANTON MARIN, presedinte al organizatiei judetene a unei formatiuni politice, la data faptei, in prezent deputat in Parlamentul României, sub aspectul savârsirii infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

ILIESCU ȘTEFAN-ADRIAN, fiul primului mentionat, administrator al unor societati comerciale, sub aspectul savârsirii infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale),
– complicitate la conflict de interese, in forma continuata (doua acte materiale),
– cumparare de influenta,

MAGUREANU CEZAR-MIRCEA, senator in Parlamentul României la data faptei, sub aspectul savârsirii infractiunii de trafic de influenta,

PAVEL MARIN, director in cadrul primariei municipiului Giurgiu – Administratia Domeniului Public, la data faptelor, sub aspectul savârsirii infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale),
– complicitate la conflict de interese in forma continuata (doua acte materiale).

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 – 2011, suspectul Iliescu Lucian, in calitate de primar al municipiului Giurgiu, cu incalcarea atributiilor de serviciu, impreuna cu fiul sau, Iliescu Ștefan-Adrian, a intreprins demersurile necesare pentru a favoriza firmele controlate de acesta din urma, in contextul organizarii de catre Primaria Giurgiu a doua licitatii ce aveau ca obiect vânzarea unei suprafete de 2.200 mp teren si concesionarea lucrarilor de constructie a unui imobil cu destinatia “Piata Agroalimentara„ pe un alt teren in suprafata de 3.200 mp. Ambele suprafete de teren sunt situate in zona centrala a municipiului Giurgiu.
Anterior acestor momente, suspectii mai sus-mentionati au beneficiat si de ajutorul celorlalte persoane, in sensul ca:
– suspectul Pavel Marin l-a sprijinit pe primarul municipiului Giurgiu sa promoveze proiecte de hotarâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu si sa organizeze licitatiile publice câstigate de firmele controlate de fiul acestuia din urma. Ulterior, suspectul a devenit administrator al societatii comerciale care administreaza si in prezent Piata Agroalimentara Giurgiu, obtinând beneficii sub forma de salarii primite atât de la firma administrata, cât si direct din conturile bancare ale suspectului Iliescu Ștefan-Adrian.
– suspectii Anton Marin si Magureanu Cezar-Mircea si-au folosit influenta si autoritatea pentru a determina mai multi consilieri locali sa voteze favorabil proiectele de hotarâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public in domeniul privat si ulterior vânzarea prin licitatie publica a suprafetei de 2.200 mp teren.
Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul Iliescu Ștefan-Adrian au câstigat cele doua licitatii, desi in cadrul uneia nu erau indeplinite conditiile prevazute in documentatia de calificare.
Pentru ajutorul acordat, suspectul Magureanu Cezar-Mircea a pretins de la suspectul Iliescu Ștefan-Adrian suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

Despre autor

-