Scrisoare deschisă pentru marele cârmaci

Stimate și iubite conducător suprem, domnule primar,
Am constatat, cu adancă amărăciune, că va risipiți energia – a domniei voastre și a umililor amploaiați – în sterile și ineficiente “drepturi la replică”, în care înfierați, din falnica înălțime a funcției, orice critică la adresa ilustrei dumneavoastră ființe.
Cu adâncă plecăciune, spuneți-ne, rogu-vă, ce ați vrea să așternem pe hârtia online a sit-urilor noastre, ce ați vrea să tastăm, cum trebuie să formulăm laudele și care ar trebui să fie acestea.
Noi știm atât cât ne-ați informat în cele trei conferințe de presă ținute în mai mult de un an de mandat.
Cu îngăduința domniei voastre, formulăm câteva întrebări, de la care surprinzător, nu așteptăm un drept la replică, ci doar răspunsuri:
1. Ați spus inițial că ați moștenit datorii de peste o mie de miliarde de lei vechi de la fostul primar (fie-i cu folos rânza și, concediul pe care i l-ați dat in 2020)… Apoi ați revenit și ați avansat suma de “peste 600 de miliarde de lei vechi”, ca în final, prin comunicat oficial, să avansați suma de 240 de miliarde de lei vechi. Poate ne deslușiți aceste declarații…
2. Ați promis, în nenumărate emisiuni, că veți începe, încă din vara anului trecut, demolarea garajelor inestetice și utile doar ca depozite și bucătării de vară. Se pare că nici anul acesta nu veți putea să o faceți, pentru că deținatorii de garaje sunt cu un pas înaintea domniei voastre – și-au plătit impozitele și au prelungit contractele… Vă mai mențineti declarația inițială?
3. Pe locul II în programul de campanie electorală ați avut preocupări care vizează “curățenia orașului”… Niciodată, în ultimii 20 de ani, orașul peste care domniți (sau dormiți?), nu a fost atât de mizerabil. Când se va întâmpla să fie precum ați promis?
4. In același program de campanie electorală ați avut un punct care viza locuri de petrecere a timpului liber pentru tinerii din “împărăție” și atragerea de investitori… Ne spuneți, rogu-vă, unde au dispărut aceste preocupări?
5. Cu smerenie vă întrebăm, dacă ați intenționat “să retrogradați” municipiul Giurgiu, la rang de oraș? Cel puțin așa ați declarat într-o emisiune televizată. Asteptăm răspuns clar și coerent: în ce punct ați ajuns cu demersurile?
6. Cu îngăduința domniei voastre, ne întoarcem la întrebarea nr. 4 și, întrebăm, nu dăm cu parul: este adevărat că ați girat proiectul “Pădurea comunitară” (proiect rămas din domnia lui Barbu)? De asemenea, vă întrebăm dacă este adevărat și că ați anulat proiectul de 5 milioane de euro (bani UE) de construire a unei zone de agrement pe Canalul Cama și că ați fi dat înapoi costurile eligibile ale studiilor de fezabilitate (150.000 euro)? Cu umilință vă întrebăm dacă este adevărat și că v-ați achiziționat o casă (coincidență!) chiar în zona adiacentă Canalului Cama, cu ieșire la apă, și dacă este vreo legătură între locuința achiziționată și stoparea proiectului de 5 milioane de euro? Ne gândim că poate aveați nevoie de liniște să lucrați pentru binele și bunăstarea giurgiuvenilor și atunci, era necesară o pădure, fie ea și comunitară, care să vă ferească de zgomotele plebeilor…
7. Vă mai întrebăm, dacă din aceleași motive (de liniște și comoditate la actualul domiciliu) ați avea intenția să deviați șoseaua de centură a municipiului, mai acana, prin Zona Liberă. Aici vorbim de intenție, la fel ca la punctul 5, dar ne dorim deschidere și sinceritate…
8. Cu respect vă întrebăm, când vom vedea, începute, nu finalizate, proiectele de asfaltare, Casa Tineretului, sediul Tracum, când vom vedea pe străzi cele 13 autobuze noi (care au devenit deja vechi), când se pot plimba supușii cu vaporașul, când îi dați o utilitate pontonului, cum faceți ca oile și vacile să nu rumege din nuielele plantate în vestita pădure comunitară (care va fi pădure peste 25/30 de ani, dacă va fi), când reparați pontonul de la centrul de agrement Cama, când, când, când…
9. V-am mai întreba, câte persoane ați angajat la Primărie în ultimul an și care au fost criteriile (evident, de competență) pe care le-au îndeplinit, pe ce salarii își îndeplinesc atribuțiile, în contextul în care ați declarat că împărăția pe care o diriguiți trebuie restructurată, pentru că “geme” de neaveniți și plimbători de hârtii?
10. Si, cu permisiunea domniei voastre, o întrebare de can-can: este adevărat că, politic vorbind, relațiile pe care le aveți cu conducerea PNL nu sunt prea cordiale și că ați antamat discuții cu PSD?
Cu aceeași smerenie și respect vă propunem să nu veniți cu un drept la replică, ci cu răspunsuri punctuale, pe care umilii domniei voastre supuși, giurgiuvenii, să le înțeleagă.
Cu adâncă plecăciune,
Ion Diaconescu,
director al publicatiei online, http://opiniagiurgiu.ro