Publicat : vin, mart. 20th, 2015

ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARA A CONSILIULUI NATIONAL AL ELEVILOR

Liderii elevilor din Romania s-au adunat la Bucuresti, in perioada 13 – 15 martie 2015, la Colegiul National Matei Basarab, pentru adoptarea strategiei de dezvoltare a Consiliului si alegerea noului secretar al Departamentului de Comunicare si Educatie (Relatii Externe) .consiliu-elevi

Sedinta oficiala si atelierele de lucru s-au bucurat de prezenta reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, ministrul Sorin Câmpeanu si consilierul Albert Craiu, Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii Invatamântului Preuniversitar, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, Liliana Teodoriuc, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, ai Institutului de Stiinte ale Educatiei, ai organizatiilor studentesti ANOSR, CTR, UNSR si USR.

Strategia de dezvoltare adoptata a Consiliului National al Elevilor prevede directiile de reprezentare pe care consiliul trebuie sa le urmeze, pentru a se asigura un mediu propice dezvoltarii personale si profesionale a elevilor, prin sustinerea si implementarea unei legislatii favorabile dezvoltarii mediului scolar, prin sustinerea voluntariatului, a actiunilor pliate pe nevoile si interesele elevilor, menite sa ii informeze, constientizeze, motiveze si responsabilizeze.

Noul secretar ales al Departamentului de Comunicare si Educatie (Relatii Externe) este Eusebiu Tudoroiu, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Prahova.

Pe agenda de zi a dezbaterilor s-au mai aflat analiza planului de actiune pentru implementarea unui set de chestionare la nivel national, ce da posibilitatea elevilor sa isi exprime opinia cu privire la problemele actuale cu care sistemul de invatamânt sa confrunta, in vederea gasirii celor mai eficiente solutii, precum si dezbaterea si aprobarea Statutului Consiliului Scolar al Elevilor Junior si a Statutului Alumnilor.

Reprezentantii oficialitatilor, prin vocea doamnei Liliana Teodoriuc, au subliniat sprijinul pe care il acorda Consiliului National al Elevilor: “Ne bucura faptul ca, pe lânga scoala, va dedicati timpul pentru reprezentarea elevilor. Sa faceti aceste zile un plan de imbunatatire, de atac, pentru invatamântul national.”

Elevii au primit incurajari si sustineri din partea domnului ministru Sorin Cimpeanu, care i-a indemnat pe elevi sa fie “o voce puternica”. “Nu uitati ca ministerul este un adevarat partener care va sta la dispozitie”, “ […] aveti toata sustinerea ministerului, asa cum ati avut-o pâna acum, si sunt sigur ca si a profesorilor”, a subliniat si domnul Albert Craiu, consilier al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Importanta colaborarii dintre structurile guvernamentale si structura reprezentativa a elevilor a fost evidentiata si de reprezentantul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii Invatamântului Preuniversitar, domnul Serban Iosifescu, care a mentionat ca:“Incercam sa colaboram pentru a schimba sistemul de invatamânt, pentru ca rezultatele invatarii sa va fie utile. Societatea tinde sa se dilueze, scoala ar trebui sa se axeze pe dezvoltarea competentelor sociale. Fara presiune din partea alegatorilor nu se poate schimba nimic.”

Despre autor

-