Publicat : mar, iun. 2nd, 2015

Agentia Nationala Antidrog a marcat Ziua Mondiala fara Tutun

fara tutunAgentia Nationala Antidrog s-a alaturat Organizatiei Mondiale a Sanatatii in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar si in comunitate.

In fiecare an, in data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin institutiile nationale responsabile de monitorizarea si implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marcheaza Ziua Mondiala Fara Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sanatate asociate consumului de tutun si pledand pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

Pentru Ziua Mondiala Fara Tutun 2015, O.M.S. face apel catre toate tarile de a lucra impreuna pentru a reduce/stopa comertul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sanatate, juridice si economice, de guvernare si de lupta impotriva coruptiei.

Piata ilicita a tutunului poate fi responsabila, potrivit studiilor, corelate cu informatiile furnizate de comunitatea vamala internationala, pentru cel putin una din 10 tigari consumate la nivel mondial. In fiecare an, Uniunea Europeana si statele sale membre, conform datelor furnizate de Comisia Europeana, pierd peste 10 miliarde € din venituri fiscale si vamale.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni in fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumatori.

Estimarea este ca, pana in 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese in fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi inregistrate in tarile slab dezvoltate.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, A.N.A. sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa activitati de sensibilizare si informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Astfel, marcarea acestui eveniment in anul 2015 se va realiza prin continuarea campaniei anterioare, initiate de catre Agentia Nationala Antidrog cu ocazia marcarii Zilei Nationale impotriva Fumatului – Ajuta-ma sa cresc sanatos!

La nivelul judetului Giurgiu se vor desfasura activitati care se vor adresa atat elevilor, cat si comunitatii, cu accent pe riscurile fumatului pasiv si modalitatile de reducere a efectelor nocive ale consumului de tutun.

In cadrul campaniei din noiembrie 2014, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Giurgiu a realizat, in cooperare cu Institutia Prefectului Giurgiu, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu si Inspectoratul Judetean de Politie Giurgiu, activitati de prevenire a consumului de tutun in vederea adoptarii unui stil de viata sanatos in institutii de invatamant, avand ca beneficiari peste 450  de elevi si profesori, precum si activitati de informare publica, in colaborare cu Muzeul Politiei de Frontiera Giurgiu, avand ca beneficiari peste 500 membri ai comunitatii locale.

Conform celor mai recente studii in domeniu, au reiesit urmatoarele date privind fumatul produselor din tutun:

  • Prevalenta fumatorilor in Romania este de 27%, iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi atat la locul de munca, cat si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii (Studiul GATS 2011).
  • Pentru jumatate din fumatori cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat
  • Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
  • La nivelul anului 2010, 5767 de romani au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5436 persoane), infectii respiratorii si alte boli infectioase (221 persoane) si cancer (110 persoane); 36.257 decese din cauza fumatului activ – 20997 prin boli cardiovasculare, 11619 prin diverse forme de cancer, 3287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoza si infectie HIV, 137 prin diabet, boli de sange, urogenitale sau endocrine; din totalul celor 42024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au murit datorita fumatului pasiv, adica fara sa fi fumat.
  • Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni: doar 38% raporteaza ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%, desi de 7 ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere special amenajate, separate si izolate.

 

 

Despre autor

-