Campanie de vaccinare antirabica la câini si pisici 2017-2018

V. C. P.În perioada noiembrie 2017 — februarie 2018 se va desfasura campania de vaccinare antirabica la câini si pisici efectuata de medicii veterinari de libera practica împuterniciti de catre D.S.V.S.A Giurgiu (cabinete medicale veterinare individuale).
Vaccinarea profilactica antirabica a câinilor si pisicilor, este obligatia proprietarilor si a detinatorilor de animale, persoane fizice sau juridice.
Proprietarii de câini au obligatia de a identifica si înregistra animalele în RECS (Registrul de evidenta a câinilor cu stapân) si sa îi vaccineze contra rabiei.
Proprietarii câinilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor legate de identificarea si înregistrarea în RECS (Registrul de evidenta a câinilor cu stapân)
Costurile vaccinarii antirabice a câinilor din timpul campaniei de vaccinare si din timpul vaccinarilor de completare sunt suportate integral de la bugetul de stat. Contravaloarea manoperei de vaccinare a pisicilor este suportata de catre proprietarii acestora, iar contravaloarea vaccinului este suportata de la bugetul de stat.
Proprietarul animalului/animalelor de companie va detine carnet de sanatate cu vaccinarile antirabice completat la zi.
Pentru circulatia animalelor de companie între statele membre ale UE, se elibereaza si se completeaza pasaport.
NERESPECTAREA CELOR DE MAI SUS SE SANCTIONEAZA CU AMENDA CONTRAVENTIONALA!
Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus ce afecteaza creierul si maduva spinarii atât la animale cât si la oameni. Virusul rabic este transmis de la animale la om prin muscatura.
Este caracterizata prin evolutie acuta cu manifestari nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate si agresivitate urmate de paralizii si moarte.
Vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni în mod eficient maladia.