Publicat : Dum, apr. 24th, 2016

Consumul de droguri injectabile – calea de transmitere a infectiei HIV cu cea mai îngrijoratoare evolutie

drogInstitutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, prin Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, comunica datele statistice pentru anul 2015 privind incidenta HIV/SIDA în România. Conform monitorizarilor, în judetul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infectie cu acest tip de virus – 280 de persoane, iar cele mai putine în judetul Covasna – un singur caz. Din numarul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% barbati.

Desi calea de transmitere cea mai des întâlnita continua sa fie cea heterosexuala (peste 50% dintre cazuri, în scadere fata de anul 2007 când procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezinta calea de transmitere cu cea mai îngrijioratoare evolutie din ultimii ani. Daca în anul 2010 rata de infectie cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmultit pâna la 30%. Cu toate ca, în prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasa a scazut la 20%, medicii specialisti atrag atentia asupra riscurilor si efectelor nocive la care se expun persoanele din aceasta categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani.

Marijuana si etnobotanicele, tipurile de droguri cel mai des folosite de consumatorii infectati cu HIV
Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, în anul 2015. 30% dintre aceste persoane consuma marijuana, substanta care face parte din categoria drogurilor usoare si care dauneaza memoriei si capacitatii de concentrare. Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele – într-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenumarate efecte, dintre care aparitia halucinatiilor, atacurile de panica sau comportamentul agresiv.

168 decese cauzate de SIDA în anul 2015
La nivel national, din cele 698 de cazuri noi de infectie cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV si 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numarul total de pacienti diagnosticati cu HIV/SIDA, în cursul anului 2015, s-a înregistrat un numar de 168 decese.

Activitati de informare pentru populatia de etnie rroma si consumatorii de droguri injectabile derulate de Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” în cadrul campaniei H-Alert
În contextul evolutiei infectiei cu HIV prin consumul de droguri injectabile, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” a organizat, în parteneriat cu Asociatia Carusel, în luna februarie a acestui an, o serie de activitati de informare pentru persoanele de etnie rroma, consumatori de droguri pe cale intravenoasa. Medici specialisti din cadrul institutului au discutat cu zeci de persoane din aceasta categorie de risc despre factorii de risc si prevenirea infectiilor cu HIV, respectiv cu virusurile hepatitice B si C, importanta testarii si integrarea sociala a acestora.
Activitatile de informare fac parte din campania nationala de testare, informare, comunicare si educare „H-Alert” demarata de Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” în parteneriat cu Asociatia Româna Anti-SIDA, Fundatia Parada si Romanian Harm Reduction Network. Campania a început în luna octombrie a anului trecut în cadrul proiectului Ro 19.02 „Îmbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a hepatitei B si C în România” finantat prin Granturile Norvegiene 2009-2014 .

Despre autor

-