Publicat : joi, ian. 5th, 2017

Decembrie 2016: Centrele pentru persoane varstnice din Hotarele si Oncesti au devenit functionale

6Două centre pentru persoane vârstnice au fost date în folosinţă, la sfârşitul lunii decembrie 2016, în localităţile Hotarele şi Onceşti din judeţul Giurgiu.
Cele două centre se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi au capacitatea de 46, respectiv 18 locuri.
În prezent, în centrul din localitatea Hotarele beneficiază de servicii sociale zece persoane vârstnice iar în centrul din Onceşti opt persoane, fiind în curs de admitere în cele două centre alte zece persoane care au depus cereri în acest sens.
Pentru a fi admişi în unul din aceste centre, solicitanţii trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, cerere care trebuie însoţită de mai multe documente precum copie acte de identitate, consimţământul persoanei vârstnice privind admiterea în centru, ancheta socială referitoare la situaţia familială a persoanei vârstnice, adeverinţă medicală eliberată de medicul specialist psihiatru, fişa medicală şi avizul epidemiologic, fişa de evaluare socio-medicală, copie cupon de pensie, adeverinţe de venit ale persoanei vârstnice şi ale susţinătorilor legali.1Cele două centre oferă condiţii foarte bune, spaţiile fiind adaptate nevoilor persoanelor vârstnice (camerele au două, trei sau patru paturi, mobilierul este nou iar fiecare cameră are baie proprie). În aceste centre, persoanele vârstnice beneficiază de găzduire, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, activităţi recreative şi de petrecere a timpului liber.
Costul lunar al întreţinerii unei persoane vârstnice în centru este de 1226 lei, bani pe care persoana vârstnică îi poate achita din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60% din pensie (restul contribuţiei, precum şi întreţinerea pentru persoanele fără venituri se acordă, după caz, de către susţinătorii legali ai persoanei vârstnice sau de către de Consiliul Judeţean Giurgiu).
Amenajarea celor două centre destinate persoanelor vârstnice a fost făcută prin fonduri europene. Astfel, centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Hotarele a fost amenajat în clădirea în care a funcționat un centru de plasament care fost închis în anul 2001, clădirea fiind ulterior reabilitată, modernizată, extinsă şi dotată printr-un proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Giurgiu.
Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Oncești a fost înființat printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. Amenajarea centrului pentru persoane vârstnice a fost realizată prin reabilitarea și extinderea unei clădiri (fostul Cămin Cultural) din satul Oncești, comuna Stănești.
Misiunea centrelor pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu este de a asigura pe o perioadă determinată/ nedeterminată condiții corespunzătoare de găzduire și hrană, îngrijire personală și medicală, recuperare, readaptare, socializare și petrecerea timpului liber, asistență socială și psihologică pentru persoanele vârstnice. 12

Despre autor

-