Publicat : mie, nov. 25th, 2015

Exercitiu ISU: Explozie, incendiu – verificarea vitezei de reactie a autoritatilor

simulare-terminal-gazIn ziua de 24 noiembrie, I.S.U. ,,VLASCA” al Judetului Giurgiu a organizat si desfasurat EXERCITIUL DE COOPERARE CU FORTE SI MIJLOACE IN TEREN LA SC GAS TERMINAL GIURGIU SRL avind ca tema Activitatea Comitetului judetean pentru situatii de urgenta si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Vlasca” al judetului Giurgiu in cooperare cu institutiile cu atributii in gestionarea si managementul situatiilor de urgenta de la nivel judetean, in cazul producerii unui accident chimic.

Principalele scopuri ale exercitiului au fost:

Perfectionarea exercitarii managementului unitar al fortelor participante la interventie,

Verificarea capacitatii organizatorice si de comanda, a modului de cooperare cu celelalte forte participante la interventie si antrenarea efectivelor proprii pentru executarea operatiunilor de interventie in conditiile producerii unui accident chimic.

La exercitiu au participat: Institutia Prefectului Judetului Giurgiu; Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vlasca” al judetului Giurgiu; Primaria Giurgiu – CLSU, SVSU si Politia Locala; Directia de Sanatate Publica Giurgiu; Inspectoratul de Politie al Judetean Giurgiu; Inspectoratul de Jandarmi Judetean Giurgiu; Serviciul Judetean de Ambulanta Giurgiu; Spitalul de Urgenta Judetean Giurgiu; S.C. Gas Terminal Giurgiu S.R.L; Echipe specializate de la Agentia pentru Protectia Mediului si Garda de Mediu; Oficiul Judetean pentru Telecomunicatii Speciale Giurgiu.

Situatiile specifice urmarite au fost:

  1. SITUATIA SPECIFICA Nr.1: In data de 24.11.2015 ora 10:50, o echipa de muncitori ce efectuau sapaturi lânga un rezervor cilindric orizontal, au lovit un proiectil ramas neexplodat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a generat o explozie. In urma exploziei s-a generat un incendiu la rezervorul cilindric orizontal. Incendiul se poate propaga la rezervorul sferic de GPL aflat in apropierea rezervorului cilindric, ceea ce poate duce la o alta explozie, sau la producerea fenomenului BLEVE.
  2. SITUATIA SPECIFICA Nr. 2: In data de 24.11.2015 ora 11:00 – Explozia a surprins 4 muncitori ai obiectivului care au suferit arsuri si mai multe traume, doi dintre ei decedând, iar ceilalti doi necesitând prim-ajutor medical si transportul de urgenta la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu.

III. SITUATIA SPECIFICA Nr. 3: 24.11.2015 ora 11.10  In urma exploziei, energia radianta a  afectat instalatiile de racire ale celor doua sfere, cladirile din incinta societatii si de la societatile invecinate si au fost deteriorate conductele de alimentare a rezervoarelor  de pe rampa CF si din depozit, gazul din conducte se aprinde, producând un incendiu generalizat, existind pericolul de explozie a celor trei rezervoare din depozit.

  1. SITUATIA SPECIFICA Nr. 4: 24.11.2015 ora 11.20 mai multe persoane din zona de locuinte situate la distanta de 300 m care lucrau terenul din gradini, solicita prim ajutor suferind diverse afectiuni. Comanda Inspectoratului, prin vocea Col. Stancu Marius, Prim Adjunctul Inspectorului Sef, a prezentat concluziile acestui exercitiu, neajunsurile si masurile ce vor trebui a fi luate pentru a acoperii aceste neajunsuri in cazul unei situatii reale.

Despre autor

-