Publicat : sâm, iun. 27th, 2015

Gratuitati la rovignetele auto pentru persoanele cu handicap

9parcari-handi602geoDe la inceputul acestui an si pana in prezent 29 persoane  cu handicap  din judetul Giurgiu au depus cereri la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu prin care au solicitat  acordarea gratuitatii la  rovinietele auto.

Numarul persoanelor care solicita acordarea  scutirii de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale este in continua crestere: de la 6 persoane care  au solicitat in anul 2012 acordarea acestei gratuitati, numarul  solicitarilor a  ajuns la 38 in anul 2013. In anul 2014  au fost acordate gratuitati la rovinietele auto  pentru 47 persoane cu handicap iar de la inceputul acestui an si pana in prezent, la nivelul DGASPC Giurgiu au fost depuse alte 29 cereri in acest sens.

Nu toate cererile depuse pentru acordarea gratuitatii la rovienietele auto  au primit un raspuns favorabil. Principalul motiv pentru care acordarea gratuitatii este respinsa este acela ca solicitantii (persoanele incadrate in grad de handicap si  care au autoturism in proprietate) nu  au autoturismul adaptat dizabilitatii; au fost situatii in care a fost solicitata acordarea de gratuitati pentru autoutilitare, cereri care au fost de asemenea respinse.

In conformitate cu Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele  detinatoare de autoturisme adaptate handicapului pe care il au,  precum si  cei  care  au  in ingrijire persoane cu handicap,  beneficiaza de scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale.

Cererea privind acordarea acestei gratuitati  se depune la sediul primariei din localitatea de domiciliu sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului  Giurgiu. Cererea trebuie  insotita de urmatoarele documente: cartea de identitate, certificatul de incadrare intr-un grad de handicap, cartea de identitate a autoturismului/certificat de inmatriculare, care atesta faptul ca autoturismul este adaptat dizabilitatii, in cazul in care proprietar al autoturismului este persoana cu handicap. De asemenea, cei care au in ingrijire persoane cu handicap trebuie sa faca dovada in acest sens (ancheta sociala efectuata de primaria din localitatea de domiciliu).

Acordarea rovinietelor gratuite se face de catre Compania Nationala Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR), in ultima zi lucratoare a lunii in care a fost transmis, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia copilului Giurgiu, centralizatorul cererilor depuse.

De asemenea, persoanele incadrate intr-un grad de handicap beneficiaza de carduri-legitimatii  de parcare gratuita a autoturismelor, eliberate de Serviciul Public de Asistenta Sociala  din cadrul primariei de pe raza carora domiciliaza.

Despre autor

-