Publicat : vin, iul. 10th, 2015

In atentia absolventilor institutiilor de invatamant – promotia 2015

somaj tineriAbsolventii pot obtine indemnizatie de somaj daca in termen de 60 de zile de la absolvire  s-au inregistrat la agentia pentru ocupare a fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi:

 • se acorda la cerere, pe o perioada de 6 luni
 • este o suma fixa care se acorda lunar de la data expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire, in care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca.

Data absolvirii este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, daca in cuprinsul acestora nu se specifica in mod expres o anumita data de absolvire. Indemnizatia se acorda o singura data, la cerere, pentru fiecare forma de invatamant absolvita iar cuantumul acesteia reprezinta 50% din valoarea indicatoru­lui social de referinta in vigoare, respectiv  250 lei.

AJOFM Giurgiu face precizarea ca absolventii beneficiaza de indemnizatia de somaj de la expirarea celor 60  de zile de la data absolvirii studiilor, daca:

 • in termen de 60 de zile de la absolvire s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat;
 • nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
 • nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului;
 • nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

Actele necesare inscrierii absolventilor la  AJOFM Giurgiu pentru obtinerea acestui drept sunt urmatoarele:

 • CI (copie si original);
 • act de studii sau adeverinta (copie si original);
 • certificat de nastere (copie si original);
 • certificat de casatorie – daca este cazul (copie si original);
 • adeverinta medicala – cu specificatia “Apt pentru munca” sau cu eventuale restrictii medicale;
 • adeverinta eliberata de administratia financiara din care sa rezulte venitul realizat.

Absolventii institutiilor de invatamant inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca  ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii pot beneficia de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, precum si  de facilitati financiare.

De asemenea, absolventii aflati in cautarea unui loc de munca pot participa la programe de formare profesionala care sa le asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii.

Relatii suplimentare se pot obtine de la sediul AJOFM Giurgiu din mun. Giurgiu, sos. Bucuresti, bl. 202/5D, sc. A, B, C, parter + mezanin; tel.: 0246/230613 sau la Punctul de Lucru din orasul Bolintin Vale – b-dul Republicii ( incinta Bibliotecii orasenesti), tel: 0246/271.066.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
 1. Oana spune:

  Este valabil si pentru absolventii de studii superioare?