Publicat : mie, apr. 29th, 2015

ITM Giurgiu – controale pentru respectarii legislatiei in vigoare, pentru indrumare si pentru rezolvarea sesizarilor

ITM-1Inspectorii de munca din cadrul ITM Giurgiu, institutie subordonata Inspectiei Muncii, au controlat si indrumat aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniile sale de competenta la persoane juridice si fizice, din sectorul public, mixt, privat si la alte categorii de angajatori, in colaborare cu autoritatile administratiei publice centrale si locale si cu alte inspectii de specialitate ale statului, putand furniza, la cererea acestora, date si informatii, in limitele sale de competenta.

In perioada 20.04.2015 – 24.04.2015, Inspectoratul Teritorial de Munca Giurgiu a desfasurat actiuni de control din punct de vedere al relatiilor de munca la un numar 15 angajatori si din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca la un numar de 14 angajatori, controale in urma carora au fost dispuse o serie de masuri, in baza deficientelor constatate. Printre aceste masuri mentionam:

– respectarea prevederilor legale referitoare la durata timpului de munca, munca suplimentara, munca de noapte si repausul saptamanal;

– acordarea concediilor de odihna legale;

– acordarea drepturilor salariale.

– asigurarea si supravegherea lucratorilor privind utilizarea echipamentului individual de protectie specific activitatii desfasurate;

– asigurarea evaluarii riscurilor profesionale pentru toate activitatile desfasurate cat si a planului de prevenire si protectie;

– organizarea activitatii de prevenire si protectie prin unul din cele 3 moduri mentionate in legislatia in vigoare si anume: numirea unui lucrator desemnat, numirea unui serviciu intern sau contract de prestari servicii cu un serviciu extern.

Totodata au fost aplicate un numar de 23 avertismente si 3 amenzi in valoare totala de 18.500 de lei. A fost depistata o persoana care lucra fara forme legale.

In aceeasi perioada, compartimentul de relatii cu publicul a inregistrat un numar de 11 sesizari, majoritatea referitoare la neacordarea drepturilor salariale, iar din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca, nu au fost comunicate de catre angajatori evenimente de munca, fiind in curs de cercetare, de catre inspectorii ITM Giurgiu, 2 evenimente soldate cu deces.

De mentionat este faptul ca aceste controale sunt efectuate in scopul indrumarii si prevenirii agentilor economici in vederea respectarii legislatiei in vigoare precum si rezolvarea sesizarilor primite de la cetateni.

 

Despre autor

-