Publicat : vin, mart. 27th, 2015

Peste 3800 elevi au participat la curatenia “Let`s Do It, Danube!” organizata cu ocazia Zilei Internationale a Apei

OLYMPUS DIGITAL CAMERACu ocazia Zilei Mondiale a Apei, echipa judeteana “Let’s Do It, Danube!” a anuntat vineri, 20 martie 2015, in cadrul unei conferinte de presa, debutul celei de a doua editii a campaniei “Let’s Do It, Danube!”

“Campania “Let’s Do It, Danube!” are scopul de a educa si responsabiliza cetatenii cu privire la curatenia apelor si in special a Dunarii. Campania debuteaza pe 21 martie cu o actiune de ecologizare, va continua cu o ampla campanie de educare ecologica in scolile din judetele dunarene va inseamna si o actiune de curatare a malurilor si canalelor Dunarii pe 27 iunie 2015, in apropierea Zilei Internationale a fluviului. Este un proiect complex care pune un mare accent pe partea de educatie si ne bucuram ca si in acest an proiectul este apreciat si realizat in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si sustinut de Kaufland Romania”, a declarat Lacramioara Ocunschi, coordonator judetean.

Prefectul Nina Carmen Crisu, un sustinator al proiectului, present la conferinta, declara “ca noi toti ar trebui sa avem un comportament responsabil fata de mediul inconjurator. Activitatea echipei are un caracter benefic pentru judetul Giurgiu si e bine ca ea continua. Ma bucur ca ia amploare din ce in ce mai mult, ca oamenii implicati in aceasta activitate sunt din ce in ce mai multi si din toate domeniile, dupa cum afirmau si fetele mele. Dupa cum bine stiti, eu am mare incredere in ele si iata ca, in fiecare an imi arata, din ce in ce mai mult, ca increderea pe care am investit-o in ele nu a fost in zadar. Ele isi continua activitatile cu o mai mare amploare, iar numarul partenerilor este de la an la an mai mare. Nu imi ramâne decât sa le urez succes, sa desfasoare cât mai multe actiuni si sa aiba cât mai multi sustinatori!”.

Prezent la eveniment, directorul magazinului Kaufland Giurgiu, Viorel Ticulescu, a precizat ca “Este o onoare sa participam alaturi de “„Let’s Do It , România!” in aceasta activitate, unica in tara noastra. Sper ca si anul acesta sa obtina aceleasi rezultate ca si anul trecut. Pentru Kaufland Românie este important sa fim o prezenta responsabila in societatea româneasca. Asa cum sustinem invatamântul, asa intelegem sa sustinem si protectia mediului astfel incât copiii nostri sa aiba parte de un mediu cât mai curat pentru a se dezvolta sanatos, frumos si voios”.

 Astfel, campania “Let’s Do It, Danube!” a debutat sâmbata, 21 martie, cu o actiune de curatenie in care au fost implicate toate judetele dunarene. Peste 3800 elevi si cadre didactice au strâns 2700 saci cu deseuri, aproximativ 8050 kg.

40 localitati au fost implicate, in toate judetele dunarene. Repartizarea geografica a implicarii in functie de participare este urmatoarea: Olt – 877 voluntari, Constanta – 556 voluntari, Giurgiu – 493 voluntari, Teleorman – 469 voluntari, Dolj – 453 voluntari, Caras-Severin – 252 voluntari, Galati – 220 voluntari, Braila – 211 voluntari, Mehedinti – 133 voluntari, Calarasi – 97 voluntari, Tulcea – 85 voluntari, Ialomita – 11 voluntari.

Procentul de reciclare a fost, la nivelul intregii actiuni, de 42%. Per judet, procentele de colectare selectiva si valorificare sunt: Giurgiu – 74,2%, Calarasi 55%, Olt 49,7%, Constanta 44%, Galati – 50%, Dolj 41%, Caras-Severin 34,1%, Ialomita 33,3%, Mehedinti 30%, Tulcea 26,9%, Teleorman 18%, Braila 17,7%. Managementul deseurilor a fost asigurat de un operator economic in orasele: Craiova, Slatina, Alexandria, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Galati, Slobozia, Constanta, Navodari, Tulcea, iar in restul localitatilor actiunea a avut sustinerea primariilor.

Actiunea de curatenie a marcat Ziua Internationala a Apelor de pe 22 martie si a avut un caracter educativ, elevii invatând sa colecteze selectiv deseurile si constientizând efectele poluarii apelor. Actiunea este sprijinita de Kaufland România si este organizata in parteneriat cu Ministerul Mediului, cc, doamna Ministru Gratiela Gavrilescu fiind prezenta la curatenie in judetul Constanta.

„Aceasta actiune reprezinta un mod prin care putem arata tinerilor ca tot ceea ce inseamna obiecte aruncate pe iarba, in apa, chiar si in propria casa si propria scoala, sunt lucruri care duc la poluare si la scaderea gradului de ozon”, a declarat Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

„Ne bucuram ca am avut ocazia sa implicam voluntarii si sa ii facem mai constienti de problema deseurilor printr-o astfel de actiune. Fie ca vorbim despre judetul Caras Severin – care este zona de intrare a Dunarii – fie de judetul Tulcea, unde se varsa Dunarea, toata regiunea a fost acoperita de voluntari inimosi, care au dat un exemplu de implicare in comunitate. Este prima actiune dintr-un amplu proiect dedicat regiunii Dunarii.”, a declarat Andrei Cosuleanu, Director Executiv „Let’s Do It, Romania”.

“Let’s Do It, Danube!” va continua cu o ampla campanie de educare ecologica in scolile din judetele dunarene, prin intermediul training-urilor interactive si prin intermediul unei caravane educative organizate de echipele locale “Let’s Do It, Romania!” si o actiune de curatare a malurilor Dunarii pe 27 iunie 2015, in apropierea Zilei Internationale a fluviului.

Despre autor

-