Publicat : vin, feb. 27th, 2015

Poziția Consiliului Național al Elevilor referitor la decizia Curții Constituționale privind religia in scoli

consiliu-eleviConsiliul National al Elevilor, unica structura reprezentativa a elevilor la nivel național, menținand o poziție neutra fața de rolul materiei Religie in scoli, atrage atenția asupra importanței primordiale a respectarii deciziei Curtii Constitutionale, cu privire la desfasurarea cursurilor de religie in unitațile de invațamant preuniversitar, de catre toți actorii sistemului de invațamant din Romania.

In data de 12 noiembrie 2014 Curtea Constituționala a Romaniei a decis ca obligația de a adresa o cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, reprezentand art. 18 alin. 2, teza intai din Legea Educației Naționale 1/2011 este neconstitutionala, incalcand libertatea de consțiinta a persoanei.

Articolul stabilea:

La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia şcolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza şi pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Conform declarației ministrului Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Științifice, parintii pot depune cerere prin care sa işi inscrie copiii la ora de Religie pana la data de 6 martie 2015, pentru ca pe data de 9 martie, la expirarea celor 45 de zile de la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, articolul 12. alin 2. sa isi inceteze efectele juridice.

Consiliul Național al Elevilor susține respectarea libertații de consțiinta, incurajeaza elevii si parinții sa aleaga in deplinatatea discernamantului si sa nu cedeze in fața presiunilor unor terțe persoane.

In acelasi timp, structura reprezentativa a elevilor readuce in atenția elevilor si a parinților faptul ca in conformitate cu articolul 491 al Codului Civil, elevul care a implinit 14 ani are dreptul sa işi aleaga singur confesiunea religioasa. Astfel, este extrem de important ca elevul sa se informeze si sa decida in mod independent.

In cazul in care decizia elevilor si a parinților este obstrucționata de catre terțe persoane, Consiliul Național al Elevilor incurajeaza elevii in cauza sa atraga atenția structurilor reprezentative ale elevilor la nivel județean pentru a fi transmise mai departe autoritaților locale.

Consiliul Național al Elevilor este dispus sa gaseasca solutii in ceea ce priveşte o alternativa a religiei si sa aiba un dialog structurat, deschis cu Ministerul Educației si Cercetarii Științifice, impreuna cu experții din domeniul educațional, avand in vedere ca elevii care nu frecventeaza ora de religie au obligația de a participa la o alta ora de curs, pusa la dispoziție de catre unitatea de invațamant.

Despre autor

-