PROGRAME IN DOMENIUL PREVENIRII SI ASISTENTEI MEDICALE, PSIHOLOGICE SI SOCIALE A CONSUMATORILOR DE DROGURI, APROBATE DE GUVERNUL ROMÂNIEI.

antidrog1Guvernul a aprobat in sedinta din 19 august a.c., doua programe in domeniul prevenirii si asistentei medicale, psihologice si sociale a consumatorilor de droguri – Programul national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 si Programul de interes national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri 2015 – 2018.

In contextul asumarii prevederilor documentelor internationale pentru implementarea politicilor nationale antidrog, la care România este parte, Guvernul a aprobat miercuri, 19 august a.c., prin doua hotarâri de Guvern, cele doua programe care au ca scop prevenirea consumului de droguri si oferirea de asistenta medicala, psihologica si sociala consumatorilor de droguri, ce urmeaza a fi derulate prin Agentia Nationala Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in calitate de coordonator national al politicilor in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri.

Aceste programe se desfasoara in paralel si urmaresc continuarea si finalizarea unor proiecte privind combaterea consumului de droguri, incepute in anii precedenti, facilitând totodata realizarea obiectivelor Strategiei Nationale Antidrog 2013-2020.

Astfel, Programul national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 va fi pus in aplicare exclusiv de catre Agentia Nationala Antidrog, structura a Ministerului Afacerilor Interne, iar Programul de interes national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri 2015 – 2018 va fi pus in aplicare de catre Agentia Nationala Antidrog, prin procedura de selectie a cererilor de finantare depuse de catre organizatiile neguvernamentale.

Subprogramele prevazute de cele doua programe se pot clasifica in functie de tipul de activitate, dupa cum urmeaza:

Activitati de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool si substante noi cu efecte psihoactive realizate la nivel national si pe plan local, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A). Aceste programe se adreseaza, in principal, tinerilor cuprinsi in toate formele de invatamânt, prin orientarea acestora catre activitati culturale, artistice si sportive, ca alternativa la consumul de droguri si pentru promovarea unui stil de viata de sanatos.

Programele de educatie nonformala de prevenire a consumului de droguri au in vedere  posibilitatea de a cunoaste riscurile asupra sanatatii asociate consumului ilicit de droguri.

Totodata, in sprijinul prevenirii consumului de droguri, se doreste implicarea cadrelor didactice, consilierilor scolari si voluntarilor in proiecte locale.

Activitati de asistenta medicala, psihologica si sociala pentru consumatorii de droguri realizate prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) – structuri teritoriale ale Agentiei Nationale Antidrog.

Activitatile de informare se vor realiza prin intermediul serviciilor outreach (pe teren) si interventii pentru românii care lucreaza in strainatate sau se deplaseaza frecvent in strainatate, precum si pentru imigrantii care consuma droguri, oferindu-le ghiduri de informare cu privire la riscurile consumului de droguri.

Totodata, se doreste consolidarea serviciilor de informare si consiliere telefonica pentru consumatorii de droguri si familiile acestora, precum si realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare si vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

Activitatile de reintegrare sociala a fostilor dependenti de droguri se  realizeaza prin servicii de tip „grup suport” care vizeaza comunitatile locale si persoanele private de libertate reabilitate prin programe de tip comunitate terapeutica in penitenciar.

Programul National de Prevenire si Asistenta Medicala, Psihologica si Sociala a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 28 de milioane lei, iar Programul de interes National de Prevenire si Asistenta Medicala, Psihologica si Sociala a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 12,7 de milioane lei.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Giurgiu