Publicat : mar, feb. 2nd, 2016

Statistica alarmanta – varsta consumatorilor de droguri a scazut

girls are sniffing cocaine (imitation)O statistica oficiala a expertilor Agentiei Nationale Antidrog (ANA), releva faptul ca Romania este tara europeana cu una dintre cele mai mari cresteri a numarului de consumatori de droguri in ultimii zece ani. Astfel, Agentia Nationala Antidrog are inregistrati 200.000 de consumatori de substante psihotrope interzise, iar un recent raport al Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) arata ca in jurul de 11% dintre adolescentii din Romania au incercat macar o data o forma de drog.
Autoritatile din Romania incearca sa promoveze o serie de campanii de educare a publicului in legatura cu efectele nocive ale consumului de droguri sau de informare a parintilor cu privire la comportamentul tinerilor aflati sub influenta stupefiantelor.
Oficialii spun ca numarul persoanelor consumatoare de droduri este in crestere, iar alarmant este faptul ca a scazut dramatic varsta celor care se drogheaza – chiar si sub 11 ani.

Specialistii ANA enumera deviatiile comportamentale ale celor care consuma droguri:
schimbari bruste si regulate de dispozitie, episoade de comportament hiperactiv (logoree si agitatie), tendinta de a minti si de a avea secrete, petrecerea de timp indelungat (zilnic) in oras, schimbarea prietenilor des, pierderea poftei de mancare, oboseala neobisnuita, insomnie nocturna, neglijarea aspectului fizic, aparitia unor datorii inexplicabile catre prieteni si colegi, probleme scolare. Alte posibile semne ar putea fi: foarte multe cunostinte despre droguri si despre consumul de droguri din zona, atitudine defensiva fata de droguri si fata de consumul de droguri, accese neobisnuite de manie. In afara acestor semne comportamentale, la consumatorii de substante psihotrope pot fi identificate si o serie de semne fizice, care difera de la un tip la altul de droguri.
Astfel, drogurile asa-numite „stimulente” (amfetamine, nitrit de butil, cocaina) pot provoca agitatie, cresterea frecventei cardiace, cresterea tensiunii arteriale, vorbire incoerenta, dilatarea pupilelor, pierderea poftei de mancare, reflexul de a-si „trage nasul”, nevoie mai des la toaleta, ulceratii ale cavitatii bucale, oboseala. Miros vag de benzina.
Drogul sintetic cunoscut sub denumirea de „ecstasy” are si el niste simptome specifice (in plus fata de cele de mai inainte): cresterea temperaturii, aparitia unei transpiratii excesive, uscaciunea gurii si a gatului, halucinatii si perceptii distorsionate, spasme, trismus (inclestarea maxilarelor), bruxism (scrasnirea dintilor), scadere in greutate, depresie, anxietate. In ceea cea ce priveste halucinogenele (LSD, ciuperci halucinogene), efectele sunt: episoade de comportament relaxat si de agitatie, pupile dilatate, miscari necoordonate. Canabisul are si el afecte specifice, cum ar fi: tendinta de a rade din orice, logoree, inrosirea ochilor, uscarea gurii, tendinta de a manca dulciuri in exces, probleme cu echilibrul.
Heroina induce: pupile contractate, reducerea frecventei respiratiei si a celei cardiace, suprimarea reflexului de tuse, distensia anumitor vase sanguine, prurit (mancarime) al pielii, rinoree (ii curge nasul), scaderea temperaturii corpului, transpiratie, miros vag de otet. Adesea, aceste semne devin evidente insa doar la persoanele care consuma droguri in mod regulat. Ele sunt greu de observat la cei care doar experimenteaza drogurile sau sunt doar consumatori ocazionali. Si prezenta „arsenalului” specific fiecarui drog opoate un semn de urmari.

Astfel, consumatorii de cocaina au asupra lor pliculete cu un praf alb, cu gust amar, dar si un pai. In preajma consumatorilor de heroina pot fi gasite pliculete cu pudra alba, galbena sau maro cu gust amar, pipe, ace, seringi, folie de aluminiu, brichete, lingurite, fiole cu apa distilata, helas sau sare de lamaie.
In preajma consumatorilor de marijuana se pot gasi: pipe, hartii pentru tigarete, haine cu miros de frunze arse, picaturi pentru ochi.
Statisticile oficiale indica faptul ca „sportul” drogurilor este preferat in special de persoanele de sex masculin, insa ca in ultimii doi ani a crescut numarul cazurilor aflate in asistenta pentru beneficiarii de sex feminin. Daca pana acum fetele consumau substante interzise doar in mod accidental (pana in 2013, reprezentau doar 2-3% din numarul de cazuri inregistrate, in anul 2015 se constata ca ponderea lor depaseste deja 10%. Totodata, a crescut numarul beneficiarilor aflati in asistenta care au finalizate studiile superioare, in randul acestora prevaland consumul de cannabis.
In ceea ce priveste tipurile de substante consumate in 2015, statisticile ANA arata ca produsele pe baza de canabis au trecut pe primul loc in preferintele consumatorilor, devansand, dupa cinci ani, etnobotanicele (acestea din urma sunt identificate de agentii antidrog sub denumirea generica de SNPP, adica substante noi cu proprietati psihoactive). Cocaina si derivatele din aceasta se afla de-abia pe locul trei (in statele vestice este pe primul loc), ceea ce reflecta intr-o oarecare masura si faptul ca, fiind un drog mai scump, depaseste in multe situatii puterea de cumparare a consumatorilor romani.

Despre autor

-