Publicat : lun, Sep 15th, 2014

Fasolea si lamaile, produse de lux

In urma cu aproximativ trei saptamani pretul lamailor a inceput sa urce usor in toate pietele din tara, si implicit, in Giurgiu.

Daca atunci, pentru un kilogram de astfel de fructe scoteam din buzunar 12 lei, in prezent cei care vor sa isi faca pofta, pentru cateva lamai, trebuie sa plateasca 20 de lei.

In Piata Centrala, la doi pasi de taraba cu citrice, carnea de pui se vinde cu 9, 90 lei kilogramul, iar pulpele de pui costa 10,30 lei.

Si pretul la fasole este exagerat, o spun cumparatorii, care recunosc ca pentru ei aceste produse sunt un lux. Pe tarabele din piata agroalimentara din oras, fasolea boabe se vinde cu 12 lei pe kilogram.

Oamenii spun ca, se exagereaza si ca nu inteleg cum este posibil ca acestea sa fie mai scumpe chiar si decat carnea.

La sfarsitul lunii mai, ca in fiecare an, prima productie de lamai din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina si Uruguay.

Doar ca America de Sud a trecut prin cea mai rece iarna din ultimii 50 de ani, urmata de o perioada deosebit de secetoasa. Asa a fost calamitata jumatate din recolta de citrice, lucru care a determinat scumpirea acestora.

In concluzie, scumpirea lamailor si a fasolei a facut ca rata inflatiei pentru luna august sa fie cotata la 1,3% pe masuratoarea indicelui armonizat al preturilor de consum.

La capatul celalalt al topului, adica printre produsele care s-au ieftinit cel mai mult, gasim ouale, zaharul si cartofii.

Despre autor

-