Publicat : vin, nov. 13th, 2015

Alegeri PE: „Spitzenkandidaten”, praguri obligatorii, votul in strainatate

PEParlamentul European a facut precizari cu privire la propunerea de modificare a legii electorale UE ca in campania pentru alegerile europene. Astfel candidatii ar trebui sa fie nominalizati oficial, la nivelul UE, ca si candidatii la pozitia de presedinte al Comisiei Europene (“Spitzenkandidaten”). Acesti candidati ar trebui sa se prezinte in alegerile pentru PE individual si sa fie nominalizati cu cel putin 12 saptamani inainte de alegeri, se mai spune in text.

In urma dezbaterii din 27 octombrie, Parlamentul a votat o propunere pentru reformarea Legii electorale a UE din 1976 cu 315 voturi pentru, 234 impotriva si 55 de abtineri. Actualele diferente majore dintre prevederile nationale submineaza notiunea de cetatenie europeana si principiului de egalitate, se arata in text.
„Dorim sa adaptam legea electorala din 1976 noilor realitati, a spus co-raportorul Danuta Hübner (PPE, PL) in dezbaterea din 27 octombrie. „Alegerile pentru Parlamentul European continua sa fie foarte nationale. Speram sa determinam cresterea interesului cetatenilor europeni pentru participarea la acest important element al procesului de luare a deciziilor la nivel european”.
Pentru stabilirea listelor electorale, Parlamentul a votat termenul de 12 saptamani inaintea alegerilor.
Pentru tarile mai mari, PE sustine praguri electorale obligatorii intre 3 si 5% din voturi. Ținand cont de sistemele existente in prezent, Spania si Germania ar trebui sa introduca astfel de praguri obligatorii.
Dreptul de a vota in strainatate
Toti cetatenii care traiesc in strainatate trebuie sa poata vota in alegerile pentru Parlamentul European, de aceea sisteme de vot electronic, online sau prin corespondenta trebuie sa fie disponibile in toate statele membre, spun europarlamentarii.
Patru state nu au prevazut o posibilitate pentru cetatenii lor din strainatate de a vota in recentele alegeri europene din 2014 (Republica Ceha, Irlanda, Malta, Slovacia). Pentru celelalte state, votul a fost posibil fie prin corespondenta, fie la ambasada, fie prin proxy, fie electronic).
Pentru a evita votul dublu (al persoanelor cu cetatenie multipla care locuiesc in strainatate), deputatii cer ca statele membre sa faca schimb de informatii cu privire la votanti.
Mai multa vizibilitate pentru partidele politice europene
Buletinele de vot pentru alegerile europene ar trebui sa ofere la fel de multa vizibilitate denumirilor si logourilor partidelor nationale ca si partidelor europene la care ele sunt afiliate, mai spun deputatii. Afilierea europeana a unui partid national ar trebui sa fie clara in toate materialele sale de campanie. Parlamentul sugereaza de asemenea crearea unei circumscriptii comune in care prima pozitie de pe liste este ocupata de candidatul nominalizat de fiecare familie politica pentru functia de Presedinte al Comisiei.
Tratatele UE (TFEU Art. 223.1) dau Parlamentului European dreptul de a initia o procedura de reforma a sistemului electoral european si de a face propuneri in acest sens. Aceste propuneri trebuie aprobate de Consiliu, in unanimitate si apoi de toate statele membre, in conformitate cu prevederile lor constitutionale.

Despre autor

-