Publicat : Dum, iul. 10th, 2016

Cinci semne ca ego-ul a pus stapânire pe viata ta

EgoEgo-ul este instrumentul prin care omul se diferențiaza de semenii sai, iar fenomenul este observat de când societatea se bazeaza pe succes financiar, diferențiere, ierarhie si clasificari. Ego-ul este sinele fals, iar el ne face sa credem ca suntem altcineva fata de cine suntem cu adevarat.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, ego-ul poate fi comparat cu coaja unui ou, iar puiul (omul) aflat in ou va crede ca el este, in acelasi timp, si puiul, si coaja. In realitate, coaja este ego-ul, iar aceasta ne limiteaza si, concomitent, ne protejeaza. In momentul in care ne concentram exclusiv pe atingerea unor obiective doar ca sa umplem golul din interiorul nostru, atunci “coaja” (ego-ul) a preluat intreg controlul, iar viata noastra se desfasoara numai intre aceste granite. Pentru dezvoltarea noastra, psihologul afirma ca omul trebuie sa elimine coaja si sa traiasca dincolo ea.
Specialistul considera ca putem depista destul de usor când ego-ul nostru incearca sa puna stapânire pe viata noastra, iar cele 5 semne ne pot ajuta sa nu cadem in aceasta capcana care va atrage dupa sine sentimente negative:
Esti mereu in asteptarea a ceva pentru a te simti implinit
Regula de baza spune ca starea de fericire nu este obtinuta prin posedarea de obiecte sau prin atingerea unor obiective, ci este starea pe care o experimentam atunci când nu avem asteptari.
“De câte ori nu ati vazut oameni cu functii inalte extrem de nefericiti si neimpliniti? De câte ori nu ati vazut oameni care au câstigat la lotto dar au ajuns sa fie mai nefericiti decât erau inainte? Orice job avem sau orice bun avem in posesiune, daca ajungem sa ne concentram viata asupra lor, vom ajunge la concluzia ca au pus stapânire pe viata noastra. Cu cât muncim mai greu și luptam pentru a avea mai mult in viața, cu atât modul nostru de fericire interioara scade. Din pacate, in acest ritm, alergi catre fericiri exterioare și toate nu sunt decât niște obiective de scurta durata, care nu ne vor aduce implinirea interioara pe termen lung. Calitatea vieții unui om se numara din clipele de implinire emoționala, sufleteasca și mentala, pe care acesta le cauta și le obține. Toate celelalte impliniri care vin din exterior, produc emoții sau sentimente de scurta durata, neputând fi numite impliniri. Din acest motiv, Apetitul ego-ului nostru de a avea mai mult de cele mai multe ori ne fura prezentul – daca nu cumva dispare fara sa-l fi conștientizat”, explica psihologul Alexandru Plesea.
Te compari intotdeauna cu altii
Un semn destul de evident ca ego-ul a inceput sa puna stapânire pe viata noastra este atunci când incepem sa ne comparam constant cu ceilalti ca si cum valoarea noastra ar depinde de cât de bine o ducem in comparatie cu alte persoane.
“Incepem sa devenim gelosi de succesul altora, ascundem informatii de altii si simtim ca viata noastra este o competitie pe viata si pe moarte. Ne simtim mereu amenintati de cei din jurul si ne marcam teritoriul: la job, in viata sentimentala etc. Toate aceste semnalmente sunt doar iluzii pe care ego-ul nostru doreste sa le transforme in realitatea noastra. In acel moment, ego-ul nostru a devenit atât de puternic incât ne impinge inclusiv sa tranzactionam propria integritate de dragul câstigului”, declara psihologul Alexandru Plesea.
Te simti superior celorlalti
Ego-ului nostru ii place sa construiasca o dualitate atunci când tu ai dreptate, iar restul oamenilor gresesc. Ego-ul nostru nu vrea sa accepte ca mai si gresim sau nu intotdeauna avem dreptate si aproape niciodata nu se simte raspunzator pentru evenimentele care se petrec in jurul nostru. Pâna la un punct, fiecare dintre noi avem acel sentimente de superioritate, deoarece in lumea relativului avem tendinta sa comparam orice cu orice, insa atunci când acest sentiment este constant si devine parte indispensabila a constiintei noastre, este clar ca avem nevoie de ajutor, deoarece ego-ul nostru a pus stapânire pe viata noastra. “Exista câteva mici exercitii care ne ajuta sa scapam de ego-ul nostru exacerbat, iar câteva exemple ar fi:
1. Când avertizezi, sfatuiești, propui cuiva ceva, și i se intâmpla, abține-te sa spui “Ți-am spus eu”. Nu ajuta la nimic;
2. Când cineva iți spune ORICE și tu știi deja despre, abține-te sa spui “Știu” sau “Știam”. Nu ajuta. Sunt sigur ca poți comunica mai constructiv;
3. De multe ori, imi imaginez ca alți oameni de pe strada sunt frații mei. Egoul scade.
4. Ajut la intâmplare. Egoul scade”, explica psihoterapeutul.
Esti complet atasat de povestea ta
Atunci când transpunem orice poveste prin propria poveste generata de gândurile noastre si de perceptia noastra, ego-ul a prins radacini puternice in viata noastra. Non-atasamentul fata de povestea noastra si ascultarea altor povesti, ne duce mult mai usor si catre alte experiente care sa ne implineasca existenta. “Daca ȋntreaga ta identitatea vine din gânduri, ești un prizonier al poveștii personale. Consideri ca gândurile tale limitate sunt realitatea și ca experiențele din trecut te definesc ca ființa umana. Ei bine, ȋn realitate, gândurile vin și pleaca și acestea nu reflecta adevarata realitate. Nu exista o regula care sa spuna ca ar trebui sa crezi acele gânduri care te limiteaza”, spune psihologul Plesea
Vorbesti mult cu EU
In momentul in care incepem orice propozitie cu “eu”, spre exemplu “Eu am facut”, “Eu am câstigat” etc., este o dovada clara ca ego-ul nostru ne controleaza viata, iar ceilalti din jurul nostru sunt mai putin importanti. “Gândirea noastra este infestata de egocentrismele pe care le vedem in societate de când incepem sa crestem. Dezvațarea de Ego este poate unul dintre cele mai anevoioase și dure drumuri pe care un om le poate avea. Dar rezultatul este incomparabil, fericirea completa și statornica apare și viața incepi s-o traiești cu adevarat”, crede psihologul Alexandru Plesea.
Cum sa traducem si sa eliminam ego-ul?
Ego-ul nostru este atașat de personalitatea noastra ghidata de societate, iar el ne ține captivi. Din cauza lui, oamenii pierd casnicii, relații, afaceri și bani. In opinia psihologul Alexandru Plesea, sfaturile cele mai simple pentru eliminarea ego-ului din viata noastra, sunt: vorbește despre alții mai mult decât despre tine, lasa pe alții sa comande primii, privește in ceilalți cum sunt in interiorul lor, ofera mai mult și așteapta mai puțin, ofera prânzul sau o inghețata cuiva azi fara sa vorbești despre tine si cauta nevoile altora când stai de vorba cu ei.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si România si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in România, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitați au când iși folosesc resursele intelectuale și sa arate abilitațile pe care mintea noastra inca le are latente.
Drepturile de autor pentru continutul acestui document apartin agentiei de relatii publice PLUS COMMUNICATION.

Despre autor

-