Publicat : mie, dec. 23rd, 2015

Cum va fi vremea de Craciun

vremeaMetereologii spun ca de Craciun vremea incepe sa se raceasca si temperaturile se vor apropia de cele specific lunii decembrie.
Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 14 – 27 decembrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.
In a doua parte a intervalului, valorile termice se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la sfarsitul perioadei de referinta. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
Prognoza meteo arata primavara in Banat, in Crisana, maxime de 12 grade cu tendinte de scadere in a doua perioada, precipitatii mixte in Transilvania, ploi abundente in Maramures, zile mohorate inMoldova si vreme schimbatoare in Dobrogea.
In ce priveste Muntenia, pentru ultimele zile ale intervalului de referinta este estimata o scadere a temperaturilor, insa acestea nu vor cobori sub limita normala a datei. Probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ploaie, este estimata a fi in crestere in perioada 24-25 decembrie.
La munte, dupa data de 24 decembrie, este estimata o crestere a probabilitatii pentru precipitatii.

Despre autor

-