Publicat : mar, sept. 1st, 2015

Elevii au reusit sa convinga Ministerul Educatiei de importanta acordarii manualelor gratuite

consiliul-national-al-elevilorDatorita discutiilor purtate, in ultimele doua saptamani, de catre reprezentantii Consiliului National al Elevilor (CNE) si ai Asociatiei Elevilor din Constanta (AEC), cu cei ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Știintifice (MECȘ), in data de 28.08. a.c., in cadrul unei emisiuni televizate, domnul Sorin-Mihai Cimpeanu, ministrul educatiei, a declarat ca in aceasta toamna vor beneficia de manuale si elevii din clasele a XI-a si a XII-a, pentru prima data de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011.

CNE si AEC il felicita public pe domnul ministru Sorin-Mihai Cimpeanu pentru interesul manifestat fata de respectarea drepturilor legitime ale elevilor, cum ar fi cel la manuale gratuite pe tot parcursul invatamantului de stat, contrar predecesorilor sai de la conducere  ministerului care au refuzat sa respecte legea si au ignorat doleantele elevilor.
In perioada urmatoarea, reprezentantii CNE si AEC se vor intalni cu reprezentatii MECS pentru a discuta despre modul in care se vor aplica prevederile legii, astfel incat elevilor sa le si puna in aplicare acest drept cat de repede posibil. De asemenea, vom solicita reprezentantilor ministerului educatiei alocarea sumei necesare pentru achizitionarea manualelor aferente anului scolar viitor, in Legea bugetului de stat pentru anul 2016.

“Faptul ca dupa patru ani de cand Legea Educatiei nr. 1/2011 e in vigoare ne aflam in situatia in care Ministerul recunoaste si incepe demersurile de a respecta dreptul elevilor de clasele a XI-a si a XII-a de a beneficia de manuale gratuite este laudabil pentru actualul ministru si de condamnat  pentru fostele mandate. Important din acest moment e sa identificam mecanismele prin care vor ajunge manualele la elevi si speram ca Ministerul Educatiei sa finanteze cu o suma corespunzatoare pentru acest an scolar, iar anul viitor sa garanteze manuale gratuite pentru toti elevii si toate materiile de studiu. Felicitam Ministerul Educatiei pentru ca a initiat acest demers normal si asteptat de mult timp.” a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia-Șerban Onita.
“Domnul ministru Cimpeanu este primul ministru al educatiei, din anul 2011 incoace, care doreste respectarea legea in privinta manualelor pentru ciclul liceal superior, contrar predecesorilor sai care ignorau flagrant litera legii si parerile reprezentantilor elevilor. Prin aceasta masura, rezultatele la examenul de bacalaureat vor fi imbunatatite in mod direct, iar calitatea educatiei va creste, pana in prezent statul neasigurand pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a nici macar minimul necesar, adica suportul de curs.” a declarat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda.

Despre autor

-