Publicat : joi, aug. 20th, 2015

Elevii nemultumiti de neacordarea manualelor scolare

scoalaConsiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) se declara  ingrijorati si profund dezamagiti de atitudinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, care refuza sa acorde manuale scolare gratuite pentru elevii care studiaza in clasele a XI-a si a XII-a in unitatile de invatamant de stat, incalcand flagrant liberul acces la educatie al elevilor.

Constitutia Romaniei, republicata, consacreaza la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al invatamantului de stat, care este reluat si in Legea Educatiei Nationale, la art. 9 alin. (3). In conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii si profesorii din invatamantul de stat beneficieaza de manuale scolare gratuite, nefacandu-se vreo distinctie intre ciclurile de studiu.

Inca de la intrarea in vigoare a noii legi a educatiei, la inceputul anului 2011, ministerul educatiei a refuzat sa puna in aplicare prevederile legale, neacordand elevilor din clasele a XI-a si a XII-a manuale scolare gratuite, astfel privandu-i pe acestia de un invatamant de calitate. In perioada urmatoare, reprezentantii Consiliului National al Elevilor si cei ai Asociatiei Elevilor din Constanta vor avea intalniri cu conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in cadrul carora vor solicita respectarea legii si acordarea manualelor scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a, incepand cu acest an scolar.

“Nu este tolerabil ca dupa 4 ani de la aprobarea Legii Educatiei Nationale, elevii din invatamantul preuniversitar postobligatoriu inca sa fie nevoiti sa isi cumpere propriile manuale, cu toate ca educatia e gratuita. Din pacate situatia este cel putin acceptabila doar in colegiile nationale si liceele din zone urbane unde elevii au posibilitati, in timp ce elevii dezavantajati trebuie sa invete dupa ce manuale gasesc sau chiar deloc. Ma intreb de ce ne miram ca avem rezultate slabe la evaluari si o cota mare de analfabeti functionali, cand nici macar minimul necesar, suportul de curs, nu il oferim. Peste doua miloane de elevi au fost pagubiti in ultimii patru ani in acest mod, iar situatia nu mai poate sa ramana asa” a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia-Șerban Onita.

Despre autor

-