Publicat : mar, iul. 5th, 2016

GIURGIU – 438 de participanți au pășit pe covorul roșu la „Filme pentru liceeni”

Filme-pentru-liceeniSe încheie mediile și la Filme pentru Liceeni! În catalogul ”Filme pentru Liceeni”, 438 de participanți din Giurgiu au obținut nota 10 la materia ”educația prin film”.
Pe covorul roșu al proiectului „Filme pentru liceeni” au pășit peste 14.000 de liceeni și 700 de profesori din România în anul școlar 2015-2016. Din Giurgiu au participat 25 de cadre didactice și 413 de elevi.
În cadrul proiectului au avut loc 161 evenimente în orașele București, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni, Corabia și Focșani. 90 de licee din țară au ales să schimbe catalogul tradițional cu catalogul filmelor bune. Colaborarea strânsă între echipa Asociației Culturale Macondo și cadrele didactice se datorează dorinței comune de a oferi o educație nonformală de calitate elevilor.
Șase filme însoțite de dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice au fost urmărite de elevii participanți pe parcursul unui an școlar: „Keep rollin’ /Nu te opri” (r. Stefan Hillebrand și Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez, 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015), „La vie en grand” (r. Mathieu Vadepied, 2015), animația „The Boy and the Beast” (r. Mamoru Hosoda, 2015) și „Louder than Bombs” (r. Joachim Trier, 2015). De asemenea, cei implicați au avut ocazia să dezbată despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Bîrsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi și actrița Carmen Lopăzan. Discuțiile au traversat subiecte diverse și de impact, precum combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități, planificarea familială, egalitatea și stereotipurile de gen, inegalități de șanse, diferențe culturale și comunicarea cu familia.
În paralel, profesorii au aprofundat la clasă teme de educație cinematografică: „Scurtă introducere în istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la ficțiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea și imaginea femeilor în cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturală a cinematografiei), „Animația”, „Limbajul cinematografic”.
Întrucât educația prin film este încă un domeniu nou pentru școlile din România, potențialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului școlar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competențe legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educațional, dar și noțiuni despre arta cinematografică, de la istoria filmului până la limbajul cinematografic.
Din Giurgiu au participat patru instituții școlare: Colegiul Național ”Ion Maiorescu”, Liceul Teoretic ”Nicolae Cartojan”, Liceul Teoretic ”Tudor Vianu” și Liceul Tehnologic ”Miron Nicolescu”.
În octombrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferință de trei zile în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele și impactul metodei utilizate. Evenimentul va încheia prima ediție a proiectului.

Despre autor

-