Publicat : mie, mart. 4th, 2015

Institutia “denuntului penal” va crea mostrii in dosarele penale si solutii inechitabile

denunt 1Luam o situatie ipoteza de lucru:ce se intampla daca liderul unui grup infractional face un denunt si pe langa reducerea limitelor de pedepse la jumatate ar deveni ulterior martor?

S-ar ajunge la situatii hilare in care coinculpati sau chiar inculpatii principali sa scape de pedeapsa iar ceilalti daca nu recunosc faptele sa fie condamnati

Dupa pararea mea, dreptul la aparare este infrant in aceste situatii.

Nu trebuie sa fii specialist in drept sa vezi de exemplu in dosarul Microsoft denuntatorii(desi au participat activ la savarsirea infractiunilor) sunt liberi ,iar ceilalti fie sunt foartati sa recunoasca,fie se afla in arest.

Aveti mai jos o decizie date de CCR care da apa la moara denuntatorilor

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis joi ca este neconstitutionala excluderea de la beneficiul reducerii la jumatate a limitelor pedepsei in cazul persoanei care are calitate de martor si care nu a comis o infractiune grava.

Curtea ar fi constatat, potrivit unor surse judiciare, ca trebuie sa beneficieze de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent daca au comis o infractiune grava sau nu, si care prin declaratiile lor furnizeaza informatii si date cu caracter determinant in aflarea adevarului cu privire la infractiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni.

Plenul Curtii a luat, joi, in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protectia martorilor, potrivit carora: ”Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct.1 si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”.

„Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa reglementata de art.19 din Legea nr.682/ 2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege persoana care are calitate de martor, in sensul art.2 lit. a pct.1 din lege, si care nu a comis o infractiune grava, este neconstitutionala”, se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Av. Coltuc Marius

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Despre autor

-