Publicat : joi, dec. 24th, 2015

Like-ul de Craciun tine loc de petrecere în familie?

Like ok copy copyCraciunul este acea perioada din an în care avem nevoie sa fim înconjurati de cei dragi si de iubirea lor, iar singuratatea este cel mai traumatizant mod de a ne petrece Sarbatorile.
Cu toate acestea, sunt foarte multi tineri care nu pot lasa vechile obiceiuri din an pentru câteva ore si aleg sa îsi petreaca Sarbatoarea Craciunului tot în mediul online cu o falsa familie, si anume lumea virtuala.
Psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii spune ca multi tineri urmaresc fotografiile prietenilor virtuali, în care acestia par fericiti în familie, lânga pomul de iarna si cadouri, iar aceasta proiectie le adânceste si mai mult depresia. “Am observat, pe Facebook, din ce în ce mai putine fotografii în care tinerii erau în poze cu familiile si din ce în ce mai multe fotografii trucate, editate, în care acestia apar singuri, dar îmbracati în Mos Craciun sau în reni. Acest tip de comportament s-a sedimentat dupa ani întregi în care retelele de socializare ne-au confiscate, la propriu, viata si nu mai putem concepe nici macar sarbatorile în familie fara sa fim conectati cu prietenii virtuali”, declara specialistul.
Ce se întâmpla cu tinerii care tânjesc mai mult dupa like-urile de pe Facebook decât dupa petrecerea în familie?
În opinia psihologului, tinerii conectati nonstop la Social Media vor valorifica si vor aprecia mai mult parerile unor oameni pe care nu îi cunosc si mai putin în functie de ce spun cei apropiati, cei care, indiferent de situatia în care se afla, sunt acolo lânga ei, cei care îi sprijina când au nevoie, îi cearta când gresesc, îi tin în brate când sufera si îi imping sa mearga mai departe si sa treaca peste toate greutatile. “Tinerii trebuie reconectati la valorile familiale si la ceea ce înseamna nucleul familial, care sta la baza oricarui om. Metoda trebuie aplicata într-un mod cât mai calm, cu foarte multa rabdare si nu trebuie sa excludem brusc realitatea virtuala la care sunt conectati majoritatea tinerilor. Daca i-am deconecta brusc, ar fi ca atunci când am deconecta un computer de la sursa de alimentare, iar toata memoria, toate reperele, vor fi prejudiciate. Trebuie doar sa le aratam si sa le explicam ca tehnologia si internetul sunt utile, dar fara oameni în jurul nostru, nu putem trai. Modul mai sanatos de a ne petrece Sarbatorile este alaturi de cei dragi, în sânul familiei, si nu într-o lume contrafacuta”, explica psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.

Despre autor

-