Publicat : joi, mai 7th, 2015

Parlamentul european a aprobat 1 milliard de euro pentru Initiativa pentru Tineri in 2015

initiativa tineriParlamentul European a aprobat la mijlocul saptamanii trecute, o finantare de un miliard de euro pentru 2015, care sa ajute statele membre sa ofere sprijin in gasirea unui loc de munca unui numar de pana la 650. 000 de tineri. Finantarea va veni ca urmare a modificarii regulilor Fondului Social European si se adauga banilor din acest Fond in cele 20 de state care au regiuni unde somajul in randul tinerilor este mai mare de 25%. Propunerea Comisiei a fost aprobata fara amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 impotriva si 31 de abtineri.

„Ne aflam intr-o cursa contra cronometru, iar Europa apasa acceleratia pentru a ajuta la reducerea somajului in randul tinerilor. Provocarea era de a obtine un acord solid, sustinut puternic, intr-un timp record: ceea ce arata ca atunci cand suntem hotarati, Europa are rezultate”, a spus raportorul Elisabeth Morin-Chartier (PPE, FR).

Numarul tinerilor cu varsta intre 15 si 25 de ani care nu au un loc de munca sau nu se afla intr-un program de educatie sau formare profesionala creste alarmant, mai ales in statele membre care au cele mai multe dificultati in a cofinanta fondurile UE pentru programe. De aceea, fondurile de finantare pentru perioada de inceput sunt de o importanta deosebita.
Fondurile pentru Initiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sunt de 3,2 miliarde de euro, urmand a fi completate cu cel putin 3,2 miliarde de euro din alocarile Fondului Social European pentru fiecare stat membru. Pana in februarie anul acesta, Comisia Europeana a aprobat 28 din cele 34 de programe operationale ale Initiativei, toate fiind eligibile pentru pana la o treime din alocarile lor de indata ce regulile modificate vor intra in vigoare.
Finantarea de 1 miliard de euro disponibila pentru acest an va creste contributia UE la costurile proiectului de la 1,5% la 30% in 2015. Acestia nu sunt bani noi, pentru ca fondurile fusesera deja rezervate pentru aceasta Initiativa.
Țarile care vor beneficia de Initiativa pentru Tineri sunt: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.
Statele membre vor putea lansa proiectele de care au nevoie, dar operatiunile Initiativei trebuie implementate pana la sfarsitul anului 2018. Bazele create in primii ani vor fi cruciale pentru succesul general al Initiativei.
Modificarile prevederilor trebuie aprobate de Consiliul de Ministri, intrand in vigoare in momentul publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Despre autor

-