Publicat : sâm, mai 23rd, 2015

Parlamentul European: Reguli mai stricte contra spalarii banilor, evaziunii si finantarii terorismului

parlamentul_europeanConform acordului cu Consiliul, aprobat saptamana trecuta In PE, noi reguli prevad ca proprietarii finali ai companiilor vor fi obligati sa se inscrie in registre centrale din statele membre, accesibile atat autoritatilor, cat si cetatenilor cu ”un interes legitim”, cum ar fi jurnalistii de investigatie. Noua directiva contra spalarii banilor doreste intensificarea luptei impotriva infractiunilor fiscale si a finantarii terorismului. Au fost, de asemenea, aprobate reguli noi pentru o mai usoara identificare a transferului de fonduri.

Cea de a patra directiva impotriva spalarii banilor (AMLD) va obliga pentru prima data statele membre UE sa creeze registre centrale cu informatii privind proprietarii finali, ”beneficiari”, ai companiilor sau ai altor persoane juridice, precum si ai trusturilor. Aceste registre centrale nu erau mentionate in propunerea initiala a Comisiei Europene, dar au fost introduse de deputati in cursul negocierilor.

Textul mai stabileste si obligatii specifice de raportare pentru banci, auditori, avocati, agenti imobiliari si cazinouri, printre altii, in cazul unor tranzactii suspecte efectuate de clientii lor.

Accesul pe baza ”interesului legitim” la registrele de proprietate

Registrele centrale vor fi accesibile pentru autoritati si pentru unitatile lor de investigatii financiare (fara nicio restrictie), pentru ”entitatile obligatorii” (cum ar fi bancile in cadrul aplicarii masurilor de precautie privind clientela), precum si pentru public (desi accesul publicului poate fi acordat doar pe baza unei inregistrari online a persoanei care doreste sa acceseze registrul si a achitarii unei taxe care sa acopere costurile administrative).

Pentru a accesa un registru, o persoana sau o organizatie (de exemplu, jurnalistii de investigatie sau ONG-urile) va trebui sa demonstreze ”interesul legitim” in spalarea de bani sau finantarea terorismului suspectate, precum si in alte infractiuni care ar putea contribui la finantarea acestora, cum ar fi coruptia, infractiunile fiscale si frauda. Aceste persoane pot accesa informatii cum ar fi numele, data nasterii, nationalitatea, tara de rezidenta a persoanei care detine compania respectiva, precum si detalii privind proprietatea. Orice exceptie de la acces acordata de statele membre va fi posibila doar ”de la caz la caz, in circumstante exceptionale”. Informatiile din registrele centrale privind trusturile vor fi accesibile doar autoritatilor si ”entitatilor obligatorii”.

Masuri speciale pentru persoanele ”expuse politic”

Textul clarifica regulile privind ”persoanele expuse politic”, adica acele persoane care au un risc mai mare de coruptie din cauza pozitiilor politice pe care le detin, cum ar fi sef de stat, membru al guvernului, judecator de instanta suprema, membru al parlamentului, precum si membrii familiilor lor. Acolo unde exista relatii de afaceri de risc inalt cu astfel de persoane, trebuie aplicate masuri suplimentare, cum ar fi identificarea sursei averii si a sursei fondurilor implicate, se arata in directiva.

Urmarirea transferurilor de fonduri

Deputatii au aprobat si un regulament privind ”transferul fondurilor”, care are ca scop imbunatatirea urmaririi celor care efectueaza si care primesc plati, precum si a bunurilor lor. Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva impotriva spalarii banilor in legislatiile nationale. Regulamentul privind transferul de fonduri se va aplica direct in toate statele membre, 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE.

 

Despre autor

-