Publicat : Dum, mai 28th, 2017

Vom avea onorarii minimale pentru avocati in 2017?

onorariiPrintre modificările recente la Legea avocaților se numără și (re)introducerea onorariilor minime pe care avocații să le aplice clienților pentru serviciile pe care le oferă. Aceste onorarii vor fi stabilite, în curând, de către Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). Totuși, revenirea la aceste tarife minime este considerată de unele autorități ca un mare regres pentru profesia de avocat, anulând de fapt ideea de concurență între profesioniști.
Ultimele tarife minimale au fost abrogate în 2004, însă efectele acestora au dispărut destul de greu din piața serviciilor avocățești.
Avocații vor avea în curând o serie de tarife minime după care se vor orienta în relațiile cu clienții și pe care le va stabili Consiliul UNBR. Instituirea acestor onorarii minime e prevăzută de Legea nr. 25/2017, care a adus o serie de modificări importante la Legea avocaților nr. 51/1995. La acest moment nu există un document cu aceste tarife, însă la recentul Congres al Avocaților pe 2017 s-a convenit adoptarea unui „Ghid de bune practici privind criteriile de stabilire a onorariilor minimale”, potrivit celor de la UNBR.
„Avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.”, se stabilește în prevederile recent intrate în vigoare. În acest sens, se prevede ca UNBR să adopte, „cu caracter de recomandare, tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat”. Așadar, toți avocații vor trebui să ia în considerare onorariile recomandate de UNBR, putând să decidă și aplicarea unor tarife mai mari decât cele fixate de Consiliu.
Proiectul a fost înregistrat la Parlament în 2015, dar nu a prevăzut de la bun început stabilirea tarifelor minime pentru avocați. În forma votată de senatori, acestea nu se regăseau. Prevederile au fost adăugate ulterior, în Camera Deputaților, printr-un amendament aparținând Comisiei juridice și au fost votate, într-un final, așa cum se regăsesc acum în vigoare.
De la momentul propunerii acestui amendament însă au existat numeroase discuții împotriva lui. Primii care și-au afirmat opoziția față de aceste tarife minime au fost cei de la Consiliul Concurenței, care au considerat reintroducerea acestor tarife ca un mare pas înapoi pentru profesia de avocat. Vorbim de reintroducerea acestor onorarii minimale pentru că, în realitate, ele nu constituie deloc o noutate.
Până în 2004 au mai existat astfel de tarife, propuse, la vremea aceea, de Consiliul Uniunii Avocaţilor din România, însă prevederile referitoare la onorariile minimale din Legea avocaților și din Statutul profesiei au fost eliminate prin Legea nr. 255/2004. La momentul respectiv, renunțarea la ele s-a făcut tot la stăruințele celor de la Consiliul Concurenței, care au considerat că reprezintă o practică anticoncurențială și care contravine serios prevederilor din Legea concurenței nr. 21/1996. Anul trecut, în contextul propunerii celor din Comisia juridică, Consiliul Concurenței a luat din nou poziție, după cum relatau atunci cei de la Mediafax.
”Trebuie precizat faptul că o astfel de intervenţie în piaţă a organizaţiei profesionale a avocaţilor a existat şi în trecut, aceasta fiind eliminată din lege în anul 2004, în urma demersurilor autorităţii de concurenţă. Efectele nocive în piaţă s-au păstrat însă mult timp după aceea, mulţi avocaţi raportându-se, în continuare, la onorariile din lista abrogată”, susţinea preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu pentru Mediafax.
”De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă nu pot practica onorarii mai mici decât limita minimă stabilită, în scopul atragerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţi iîn piaţă. Nu în ultimul rând consumatorul este dezavantajat, neputând benefica de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să plătească niveluri de preţ satbilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul interacţiunii dintre cerere şi ofertă”, a mai precizat acesta.
În apărarea acestor prevederi s-au aflat considerente precum acela că nu vor mai exista diferențe așa de mari între onorariul aplicat de avocatul X pentru un anumit serviciu juridic și cel aplicat de avocatul Y. Asta se vede însă doar din perspectiva avocatului, pentru că din perspectiva celui care apelează la serviciile sale, lucrurile stau de fapt altfel: cetățeanul X și cetățeanul Y au nevoie de același lucru de la un anumit avocat, însă unul își permite onorariul minim, iar celălalt nu.
Avocat,
Marius Vicentiu Coltuc

Despre autor

-