Publicat : joi, mai 7th, 2015

Bauturile alcoolice vor trebui sa mentioneze… caloriile

caloriiIntr-o rezolutie adoptata de PE, deputatii au cerut Comisiei Europene sa depuna propuneri legislative privind continutul de calorii al bauturilor alcoolice, pana cel mai tarziu in 2016. In rezolutie este ceruta o noua Strategie UE privind Alcoolul, concentrata pe consumul de alcool de catre minori si pe o etichetare la nivel UE care sa descurajeze condusul sub influenta alcoolului si consumul in timpul sarcinii.

Deputatii cer Comisiei Europene sa ”inceapa imediat sa lucreze la o noua Strategie UE pentru Alcool (2016-2020)” pentru a ajuta guvernele nationale sa rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui sa includa colectarea unor date credibile, imbunatatirea prevenirii si tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influenta alcoolului si analizarea diverselor moduri de consum, spun deputatii in rezolutia adoptata miercuri cu vot prin ridicare de maini.

Ingredientele si caloriile pe eticheta

  • Comisia Europeana ar trebui sa evalueze daca cerinta de a oferi consumatorilor informatii despre ingrediente si continutul nutritiv s-ar aplica si bauturilor alcoolice, spun deputatii.

    • Continutul de calorii al bauturilor alcoolice ar trebui mentionat clar, iar Comisia ar trebui sa faca o propunere legislativa in acest scop, cel mai tarziu in 2016, adauga ei.

    • Deputatii cer Comisiei Europene sa ia in considerare o etichetare la nivel UE care sa recomande femeilor insarcinate sa nu consume alcool si sa atraga atentia consumatorilor asupra riscurilor condusului sub influenta bauturii.

Protectia consumatorilor tineri
Deputatii cer statelor membre sa intensifice eforturile pentru a proteja tinerii prin consolidarea legislatiei privind varsta minima pentru consumul de alcool, recomandand sa fie monitorizate efectele reclamelor la alcool asupra tinerilor si sa fie limitata expunerea acestora. Statele membre ar trebui de asemenea sa aiba in vedere masuri impotriva vanzarii de alcool la preturi mici.
Comisia Europeana ar trebui sa rezolve si problema vanzarilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului, spun deputatii. Statele membre ar trebui, de asemenea, sa organizeze campanii prin care sa atraga atentia asupra pericolelor consumului exagerat de alcool, mai ales asupra minorilor, si sa intensifice eforturile de a reduce accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, se mai arata in text.
Consumul de alcool este cea de a doua cauza legata de stilul de viata pentru boli in unele state membre, iar dependenta de alcool este un factor de risc in peste 60 de boli cronice, inclusiv boli ale ficatului cauzate de alcool, pancreatita cronica alcoolica si aproape toate celelalte boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, boli ale foetusului si neuropsihiatrice cum ar fi dependenta de alcool.
Abuzul de alcool cauzeaza 3,3 milioane de decese premature anual in intreaga lume, adica 5,9% din total. In grupa de varsta 20-39, aproximativ 25% din toate decesele pot fi atribuite abuzului de alcool. Aceste decese survin adesea in accidente, acte de violenta sau boli de ficat.

Despre autor

-