Publicat : joi, apr. 6th, 2017

Campanie împotriva depresiei, de Ziua Mondială a Sănătăţii

ZMSIn fiecare an pe data de 7 aprilie se sarbatorsşte Ziua mondială a sanatatii, zi care marchează aniversarea fondarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948. In fiecare an este selectata o tema pentru aceasta zi, iar aceasta tema evoca aria de interes prioritara pentru OMS.
Directia de Sanatate Publica (DSP) Giurgiu s-a alaturat acestui demers si in perioada 7 – 17 aprilie a organizat o campanie care cuprinde activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie. Potrivit DSP Giurgiu, depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.
Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este ca populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale să înţeleagă pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.
DSP Giurgiu a precizat, prin intermediul unui comunicat de presa ca prin activitatile initiate in aceasta campanie isi doreste sa sensibilizeze populaţia asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.
OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri), se arata in comunicatul de presa.
Cu acest prilej se promoveaza sloganul OMS – „Depresia: să atăm de vorbă”, dar se ofera si materialele informative.

Despre autor

-