Cum sa folosim stresul ca factor de motivaţie?

stressObservam din multe surse ca stresul e un lucru rau, ca ne poate afecta negativ starea de spirit şi ca, din cauza lui, viaţa noastra este aruncata în haos. Psihologii contrazic acest mit şi afirma ca exista un tip de stres, numit EuStres, care ne stimuleaza viaţa şi ne face sa ne luptam pentru un obiectiv mai înalt.
Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Minţii”, este de parere ca acest tip de stres pozitiv, EuStres-ul, se poate observa cel mai bine la sportivii de performanţa, care îşi canalizeaza toata aceasta presiune pentru a-şi forţa şi depaşi limitele mentale şi fiziologice. “Un sportiv de performanţa a înţeles, poate mult mai bine ca noi ceilalţi, ca stresul te poate ajuta în viaţa mai mult decât credem daca ştim sa îl folosim în favoarea noastra. Sportivul a înţeles când îşi poate creşte, chiar prin autoinducţie, bataile inimii, nivelul de adrenalina din corp şi nivelul de stres, pentru a putea sa îşi foloseasca toate funcţiile mentale şi ale corpului la parametri mult mai înalţi decât de obicei. În restul timpului, daca îl analizam, un sportiv de performanţa este mai liniştit şi mai calm decât un om care nu practica sportul”, afirma psihologul Alexandru Pleşea.
În timpul EuStresului, inima formeaza un sistem de funcţionare a corpului regulat, iar dupa efortul fizic sau mental, congruenţa Inima-Minte se stabilizeaza, sistemul imunitar se recupereaza, auzul şi vazul devin perfecte, sistemul digestiv îşi revine şi omul se întoarce la starea lui normala.

Psiholog: “Suntem stresaţi deoarece credem ca suntem într-o permanenta ameninţare. În realitatea, ameninţarea este o iluzie”
De cealalta parte, distres-ul (tipul negativ de stres) închide sistemul imunitar al corpului, pentru ca omul alearga tot timpul dupa lucruri de facut. În opinia specialistului, distres-ul formeaza reacţii incoerente ale corpului, inima, muşchii şi celulele nu raspund normal, ci haotic, prin multe mişcari neregulate. “Ca o comparaţie, distresul este precum o orchestra complet dezordonata, dirijata de un dirijor haotic. Din pacate, unii dintre noi alegem sa traim într-o lume guvernata de acest Distres, plina de anxietaţi şi ameninţari. Ne gândim non-stop ca o sa ne pierdem locul de munca, ca trebuie sa ne platim taxele şi asigurarile, ca altfel vom ramâne pe strazi. Şi aceasta stare generalizata nu o avem o ora pe zi, ci 24 de ore pe zi şi 365 de zile pe an. Traim într-o teama constanta, care ne ameninţa supravieţuirea”, considera psihoterapeutul.
Pe vremea stramoşilor noştri, în timp ce fugeau de tigru, natura mecanismului lor de protecţie (instinctul de supravieţuire) era de moment. Dupa ce fugea şi scapa de pericol, respira, se liniştea şi se întorcea la evoluţie. În ziua de azi, crede psihologul Pleşea, alergam mereu, dar parca nu vom scapa niciodata de ameninţare, deoarece ameninţarea este una iluzorie, nu una reala. “Când fug de tigru, am nevoie de toata energia ca sa fac acest lucru. Daca am o infectie la stomac si ma vâneaza tigrul, ce fac? Creierul meu face socoteala … cât sa investesc în infectie si cât sa investesc sa îmi gasesc resursele interioare sa fug de tigru? Raspunsul lui va fi sa îmi dea TOATA energia ca sa fug de tigru, fiindca daca nu îmi da aceasta energie, infectia la stomac va fi irelevanta. Omul, atunci când este în mecanismul de protectie, îsi blocheaza mecanismul de dezvoltare, fiindca dezvoltarea si protectia nu se pot produce simultan”, crede psihologul Alexandru Pleşea.
EuStresul şi Distresul sunt algoritmii cu care ne ghidam viaţa. Ei ne duc pâna acolo unde putem sa observam în activitaţile noastre zilnice, dispoziţii interioare şi impresii exterioare. “Modul în care putem aduna abilitaţi pentru o viaţa fericita, are nevoie de continuitate printr-un program zilnic stabil, şi cu mare caldura recomand regimul lui Hipocrate (parintele medicinei), şi anume 8 ore de lucru concentrat, 8 ore activitaţi de relaxare şi 8 ore de somn, iar în acest fel cele 24 de ore ne vor ajuta pe deplin”, conchide psihoterapeutul Alexandru Pleşea.
Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este psihoterapeut şi hipnoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistica. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizeaza cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au când îsi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra înca le are latente.