Publicat : lun, Feb 16th, 2015

Etichetarea tarii de origine pentru carnea din alimentele procesate

parlamentul-european 3Tara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita, au spus miercuri, deputatii din Parlamentul European. Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe aceasta tema in 2013, sa faca propuneri legislative in acest sens pentru a recastiga increderea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente. Rezolutia a fost aprobata cu 532 de voturi la 136 si 36 de abtineri.

In text se cere Comisiei ca, in conformitate cu raportul sau din 2013, sa faca propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea mentionarii tarii de origine pentru carnea utilizata in alimentele procesate, pentru a crea mai multa transparenta in lantul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni si, astfel, a le recastiga increderea. Deputatii si-au exprimat din nou ingrijorarea privind potentialul impact al fraudei alimentare asupra sigurantei alimentare, increderii si sanatatii consumatorilor, functionarii lantului alimentar si preturilor produselor de ferma.

Consumatorii sa poata alege

Deputatii au subliniat ca Raportul Comisiei Europene (17.12.2013) confirma ca peste 90% dintre respondenti considera importanta mentionarea tarii de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenteaza comportamentul consumatorului, spun deputatii.

Verificare mai atenta a impactului asupra preturilor

Deputatii au mai subliniat ca estimatul impact asupra preturilor, bazat pe rezultatele unei organizatii a consumatorilor din Franta, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificari suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuata impreuna cu organizatiile consumatorilor si nu ar trebui sa intarzie propunerile legislative, au adaugat ei. Variind de la stat membru la stat membru, intre 30 si 50% din carnea din macelarii este procesata si transformata in ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocata, preparate din carne si produse din carne.

Despre autor

-