Publicat : lun, sept. 18th, 2017

Picatura chinezeasca… cu constiinta si bun simt

colti 1 copyPicatura chinezeasca reprezinta un mijloc de tortura diabolic inventat de asiatici, prin care cel supus procedurii de marturisire fortata era asezat sa-i pice pe cap, in acelasi loc, apa… Dupa o astfel de tortura, prizonierul innebunea, fara aiba vreo sansa de supravietuire.
Am amintit intr-un articol recent despre invazia chinezilor in Europa la tenis de masa, completand, sau in unele cazuri chiar inlocuind in corpore nationale feminine sau masculine. S-a ajuns astfel la asiatizarea tenisului de masa pe batranul continent, ridicand artificial valoarea acestui sport dinamic; s-a ajuns, paradoxal, ca Polonia, Portugalia, Germania, Olanda si exemplele pot continua, sa aiba in componenta jucatoare sau jucatori chinezi din top 10 mondial, dominand astfel campionatele europene de un deceniu incoace, izoland sportul cu mingea de celuloid intr-o singura parte, privilegiata in timp ce nationale de traditie, cum este cea a Romaniei sa creasca jucatoare in spiritul traditional, la umbra unor performante majore – titluri mondiale si europene – reusite de Ella Constantinescu, Otilia Badescu, Angelica Rozeanu Adelstein, Maria Alexandru.
Ne-am asumat astfel riscul neconditionat de a dezvolta tenisul de masa prin traditie, fara imprumuturi si fara experimente asiatice, intr-un sport in care bugetul nationalei germane, de exemplu, este de opt milioane de euro, cam cat un buget de echipa de fotbal de top din Romania.
Am mers pe mana unor jucatoare precum Szoch, Dodeanu si Samara, ale caror performante majore reusite inca de la junioare, campioane europene si mondiale, intr un sport exclusivist asiatic (cum ar fi „lapte gros” la romani), au detronat normalitatea prin exceptional si fac cinste Romaniei la nivel mondial in lupta cu adversari mult mai potenti, mult mai atenti la conditiile oferite si mult mai respectuosi cu jucatoarele care le aduc medalii… In comparatie cu noi, romanii, care punem pe prima pagina a ziarelor un Becali negociind un transfer de milioane. Asta in detrimentul fetelor ce tocmai au invins combinata Germania – China in finala Campionatelor Europene. Suntem nedrepti, suntem masochisti si ne place can – canul, ignorand munca si performanta, adoram un sport – fotbalul – in care nu se canta imnul inainte de jocuri (vezi baschetul), nu se strang mainile si nu se aplauda adversarii dupa joc (vezi rugby-ul), nu se lauda adversarul (vezi tenisul de camp) si nu exista fair play nici la meciuri amicale.
Ne-am fotbalizat iremediabil, desi suntem campioni mondiali la handbal, tenis de masa si oina, nu ne respectam valorile si nu intelegem nimic din spiritul oricarui sport, indiferent de amploare sau valoare comerciala.
Deunazi urmaream cu interes la Giurgiu un concurs de semimaraton la care au participat alergatori si alergatoate din Kenya, Maroc, Japonia si din Giurgiu, o initiativa anuala (mult prea rara) de exceptie pentru un oras atat de mic si izolat cum este al nostru…
Principala preocupare a cetatenilor din Giurgiu de fapt… supararea pe autoritatile locale care au indraznit sa restrictioneze circulatia pe artera principala din oras, hulindu-i si claxonandu-i cu dispret pe politistii locali care dirijau circulatia pe soseaua Bucuresti.
Atat inteleg multi dintre „sportivii” de ocazie din barurile si terasele giurgiuvene dintr-o manifestare a bucuriei si a prieteniei, sintetizand pana la urma nivelul de educatie permisiv la care s-a ajuns in Giurgiul zilelor noastre. Doar picatura chinezeasca sa-i mai trezeasca pe acestia si sa le ofere sansa unei reabilitari in fata propriilor caractere, picatura care sa contina insa constiinta si bun simt, ingrediente de baza intr-o societate ratacita in propria identitate morala.
Iulian Ivan

Despre autor

-