
Duminica aceasta Romania a sarbatorit Ziua Imnului National. La Giurgiu, ceremonia a inceput la ora 09:00, cu intonatrea Imnului, dupa care a urmat o scurta slujba religioasa. In Piata Tricolorului au fost prezente oficialitatile orasului: primarul Nicolae Barbu, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mustatea, viceprimarul Liviu Popazu, subprefectul Silvia Craita si voicepresedintele CJ, Cristian Marciu.
Domnul Damian Ancu, sef de birou in cadrul Directiei Judetene Giugiu a Arhivelor Nationale a prezentat un scurt istoric al Imnului National si conjunctura istorica in care acesta a fost compus.
<<La 29 iulie 1848, „Desteapta-te romane”’ a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic „Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie – iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn „o adevarata Marsilieza romaneasca”.>>
Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumatate de secol, „Desteapta-te romane!” a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.