AMR vs Viorica Dancilă – Prima rundă câștigată de primarii de municipii

Miercuri 19 iunie, o delegatie a Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) formata din 17 primari a avut o intalnire de lucru cu premierul Viorica Dancila.
Intr-o postare pe contul sau de facebook, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu are, vis a vis de aceasta intalnire, un titlu sugestiv: Speranța moare ultima!Pe agenda intalnirii au fost mai multe teme (21 de solicitari ale AMR), care vizeaza problemele pe care le au edilii de municipii, din care amintim cateva:
– Reglementarea compensarii pierderilor pe care APL le inregistreaza in lunile ianuarie-martie, perioada in care au fost alocate cote de 41,75% in loc de 60%.
– Alocarea de resurse financiare prin rectificarea bugetara astfel incat sa se pastreze capacitatea financiara a bugetelor locale cel putin la nivelul anului 2017.
– Susținerea finanțării sistemelor de termoficare centralizată în iarna 2019/2020 și efectuarea de demersuri pentru ca bugetul UE 2021-2027 să prevadă linie de finanțare pentru modernizarea sistemelor de termoficare centralizată.
– Planificarea de catre Ministerul Finanțelor Publice , în perioada următoare, a unor întâlniri punctuale cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale care înregistrează deficite de finanțare în anul 2019 pentru analiza concretă a situației cu care se confruntă respectivele municipii și a identifica posibilele măsuri pentru soluționarea problemelor.
– Aprobarea CFPL cu includerea in acest act normativ a cotelor din IV ce revin APL, in procent fix si garantat pe 7 ani, pentru a se asigura astfel predictibilitate in stabilirea bugetelor locale anuale si multianuale si punerea in acord cu practica Comisiei Europene.In urma discuțiilor s-a convenit asupra compensării pierderilor înregistrate de municipii pe lunile ianuarie – martie 2019.
În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție și aprobarea urgenta a Codului Administrativ si situatia arieratelor, teme ce urmează a fi evaluate de către Guvern și dezbătute în cadrul unei întâlniri viitoare, în care fiecare municipiu va prezenta problemele specifice cu care se confruntă.La iesirea de la intalnire, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, preşedintele Asociaţia Municipiilor din România (AMR), a declarat că premierul Viorica Dancila s-a angajat că banii care le-au fost opriţi administraţiilor locale pe primele trei luni ale anului să fie recuperaţi la rectificarea bugetară, care ar putea avea loc luna viitoare.
„Am avut o discuţie şi avem angajamentul doamnei prim-ministru că banii care ne-au fost opriţi în afara discuţiei iniţiale pe primele trei luni ale anului vor fi recuperaţi la rectificarea de luna viitoare sau când va fi rectificarea bugetară. Asta este cel mai important aspect şi avem şi angajamentul doamnei prim-ministru.
De asemenea, avem angajamentul doamnei prim-ministru referitor la efectele Ordonanţei 114, care a făcut ca multe dintre contractele noastre pe partea de investiţii să crească. A zis că vor analiza modalitatea de a ne compensa în vreun fel această problemă care se reflectă tot în buget”, a declarat Robert Negoiţă.