Bugetul Guvernului Orban îngroapă primăriile – Primăria Giurgiu a primit cu peste 200 de miliarde de lei vechi mai puțin…

An de an, administrațiile locale primesc sume din ce in ce mai mici de la Guvern, desi sunt cheltuieli pe care, prin Lege, chiar administrația centrală ar trebui să le acopere.
Desi trebuia să primească un total de 356 de miliarde de lei vechi, Primăria Giurgiu a primit de la Guvernul lui Sică Mandolină doar 137 de miliarde de lei vechi, ceea ce va crea probleme majore, atat in zona investițiilor, cat, mai ales, in ce priveste salariile si indemnizațiile persoanelor cu dizabilități si insoțitorilor acestora..
Intr-o conferință de presă, primarul Nicolae Barbu a ținut să transmită celor 1.300 de persoane in aceasta situație un mesaj incurajator:
“In 2012 am preluat primul mandat cu restanțe de peste 6 luni la plata acestor salarii si indemnizații si pană la inceputul anului 2013 le-am adus la zi. De atunci, plata s-a făcut la zi, indiferent dacă am avut sau nu bani de la guvernele care sau succedat.
Vreau să le transmit persoanelor care sunt in această situație, că indiferent de povara pusă de acest guvern, isi vor primi salariile la timp”, a precizat primarul Barbu.
Trebuie precizat că pana acum, legea prevedea ca 90% din suma cuvenita acestor persoane este suportata de stat, iar 10% de catre unitatile administrative teritoriale, insa „dupa bugetul” Guvernului Orban s-au virat catre uat-uri doar 50% din sume (in situatia in care anual, numarul persoanelor care primesc aceste drepturi prevazute de Lege, creste cu circa 10%).
Primarul a mai precizat ca sunt in pericol si cofinantarile proiectelor cu bani europeni, mai ales ca in acest an, in municipiu se deruleaza proiecte de circa 56 de milioane de euro, dar si proiectele cu finantare din bugetul local, de aproape 9 milioane de euro.