Colibași – Prezentare profesionala (tehnologia cultivarii tomatelor OLTENA F1)

Sâmbătă, 08 iunie, în localitatea Colibași va avea loc o prezentare profesională despre tehnologia cultivării tomatelor OLTENA F1 (AS5 311 F1), hibrid de tomate românesc, adaptat condițiilor de climă și sol din România.
Evenimentul, in format de simpozion este organizat de AGROSEL – o statiune de cercetare privata.
Simpozionul se va desfasura incepand cu ora 10:30 la solarul unuia dintre fermierii din localitate – Mihai Alexandru, iar la prezentare au fost invitati, pe langa specialisti, si legumicultori din zona.
Discutiile se vor axa pe tehnologia necesară producțiilor mari, potențialul hibridului OLTENA F1, combaterea dăunătorilor și bolilor, tratamente biologice și se va raspunde la întrebări cu ajutorul experțiilor prezenți: Ing. Gheorghe Marinescu – specialist în fitopatologie, Ing. Zoltán Felföldi – ameliorator de tomate.
Având în vedere potenţialul oferit de segmentul semințelor profesionale, începând cu anul 2004 AGROSEL a iniţiat ameliorarea unor varietăţi noi pentru piaţa profesională de legume. Ameliorarea este o cercetare în scopul de a crea hibrizi noi, care să răspundă solicitărilor cultivatorilor. Aceştia se confruntă, în munca lor, cu diferite boli ale plantelor, cu dăunători. Ei trebuie să fie rentabili, pentru că trăiesc efectiv din culturi agricole. Preţul legumelor s-a menţinut, în ultimul deceniu, la valori aproape constante. Dacă producătorii nu ar avea soiuri şi hibrizi performanţi, care să producă mai mult pe aceeaşi suprafaţă de teren, nu ar mai putea rezista financiar.
OLTENA F1 este un hibrid de tomate timpuriu cu creștere semideterminată. Este recomandat atât pentru cultivare în spatii protejate cât și pentru câmp deschis, fiind ideal pentru micii cultivatori care solicită ajutorul de minimis (hibrid rapid pentru ciclu scurt → îndeplinirea condiției de coacere/livrare a tomatelor în termenele stabilite și hibrid productiv → îndeplinirea condiției de producție minimă livrată). Potențialul de producție este foarte ridicat. Plantele sunt viguroase, cu internoduri scurte și cu un foliaj bogat. Fructele sunt ușor aplatizate, cu o mărime medie de 200-220 g, gust bun, iar culoarea este roșu intens la maturitate fiziologică. Acest hibrid nu necesită stimulatori de înflorire și de coacere. Se pretează atât pentru consum în stare proaspătă cât și pentru industrializare.