Consiliul Judetean – Comunicat de presa referitor la situatia salariilor de la DGASPC Giurgiu

Dupa sedinta de indata a CJ, sedinta in care am asistat la o serie de contre intre consilierul judetean Nicusor Iacob si presedintele CJ, Marian Mina, Consiliul Judetean a transmis astazi catre presa locala, un comunicat prin care vrea sa contracareze „dezinformarile apărute în spaţiul public pe tema redistribuirii unei sume necesare achitării salariilor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu”, facant anumite precizari.
Va reamintim ca in sedinta la care se face referire am asistat la un adevarat circ, in care cei care conduc judetul – de la consilieri la presedintele CJ – s-au contrazis cu vorbe grele, subiectul fiind unul cat se poate de grav: angajatii DGASPC nu si-au primit salariile din luna octombrie, iar contributiile la stat nu erau platite de alte cateva luni bune. Intreaga sedinta o puteti urmari aici: https://www.youtube.com/watch?v=bykmMfjf_DA .
Va redam mai jos textulm integral al comunicatului de presa al Consiliului Judetean Giurgiu:
”În urma unor dezinformări apărute în spaţiul public pe tema redistribuirii unei sume necesare achitării salariilor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, facem următoarele precizări:
-Redistribuirea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, a fost făcută cu respectarea art. 26 alin. 2 din OUG nr. 101/2018;
-Programul pentru Şcoli al României se referă la cheltuieli care finanţează exclusiv Programul „Lapte, corn, mere”, fiind vorba despre o sursă cu destinaţie specială ce nu poate să finanţeze niciun alt tip de cheltuială la şcolile din judeţul Giurgiu, acestea nefiind sub autoritatea Consilului Judeţean;
-În situaţia în care actul normativ menţionat nu ar fi permis redistribuirea, această sumă ar fi fost returnată la buget, la finele acestui an.
Precizăm că distribuirea şi plata în cazul Programului pentru Şcoli, respectiv „Lapte, corn, mere”, nu sunt afectate.
Totodată, după rectificarea aprobată de Guvernul României, la finele săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Giurgiu aşteaptă publicarea, în Monitorul Oficial, a Hotărârii privind alocarea unor sume din fondul de rezervă, inclusiv judeţului Giurgiu. În funcţie de data publicării Hotărârii de Guvern menţionate, se va întruni Consiliul Judeţean Giurgiu în şedinţă pentru adoptarea hotărârii privind rectificarea bugetului şi, în cel mai scurt timp, înainte de finalul acestei săptămâni, vor fi achitate toate datoriile către DGASPC Giurgiu, respectiv salarii nete, contribuţii curente, contribuţii restante, precum şi facturile neachitate la furnizori.
Menţionăm că salariile angajaţilor DGASPC Giurgiu, aferente lunii octombrie, au fost virate încă din ziua de vineri, 7 decembrie, după şedinţa Consiliului Judeţean Giurgiu.
Aşa cum a precizat în şedinţa respectivă preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, problemele cu plata salariilor şi a contribuţilor la DGASPC Giurgiu au fost cauzate exclusiv de o greşeală de calcul la Ministerul Muncii, deci de nealocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat în acest domeniu”.