Deși a fost 4 ani consilier, primarul actual face declarații stupefiante

… Nu că ar fi fumat ceva, dar în debutul unui recent interviu, luat de val de importanța lui pe rotocolul pământului, primarul Anghelescu s-a lăsat purtat pe aripile declarațiilor și s-a afundat cu piciorul (de pe partea dreaptă) în penibilul unor afirmatii abracadabrante.
Intrebat care sunt concluziile sale după trei luni in Primarie, răspunsul lui Anghelescu este șocant… de sincer:
“Concluziile le-am mai exprimat și la alte televiziuni.
Este surprinzător pentru mine că nu s-a știut despre situația economico-financiară de către fostul Consiliu Local. A fost o practică de cel putin 20 de ani să nu se piardă nicio informație de natură financiară și, spre surprinderea mea și a întregului grup al consilierilor locali, a fost faptul că avem executări silite de aproximativ 83 de miliarde de lei, plus datorii cumulative de 300 de miliarde”.
Cu alte cuvinte, domnia sa, din postura de consilier local timp de patru ani, nu a avut habar despre ce se întâmplă în Primărie? Păi de ce l-au ales giurgiuvenii în 2016? Să își ridice indemnizația și să vină doar din două în trei ședințe la CL, între două curse… bănoase?

Iată câteva dintre obligațiile stabilite de legiuitor pentru consilierii locali:
ARTICOLUL 225 Dispoziții privind obligațiile de informare pentru aleșii locali
(2) Fiecare consilier local, respectiv consilier județean, precum și viceprimarii, respectiv vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(2) Consilierii locali, respectiv consilierii județeni pot adresa întrebări și interpelări primarului, viceprimarului, respectiv președintelui consiliului județean, vicepreședinților consiliului județean, după caz.
(3) Răspunsul solicitat în conformitate cu prevederile alin. (2) se transmite, de regulă, imediat sau, dacă nu este posibil, la următoarea ședință a consiliului local, respectiv a consiliului județean.
(4) Cel interpelat are obligația de a răspunde în scris sau, după caz, oral până cel mai târziu la următoarea ședință a consiliului local, respectiv a consiliului județean.
Art. 65. –
(1) Pentru participarea la ședințele consiliului local și ale comisiilor de specialitate consilierul primește o indemnizație de ședință în cuantumul și în condițiile stabilite de lege.
(2) Consilierul are dreptul, după caz, la diurna de deplasare și plata cheltuielilor de transport și de cazare pentru activitățile prilejuite de exercitarea mandatului.
Așadar, actualul primar avea OBLIGATIA, în mandatul de 4 ani, de consilier local, să ceară toate datele cu privire la situația economico-financiară a Primăriei.
Din declarația domnului Anghelescu reiese că indemnizația luată lună de lună, timp de 4 ani, atât a lui, cât și a celorlalți consilieri (asa reiese din declarație), nu este în concordanță cu activitatea acestora.
Mai departe, în acelasi interviu, domnul primar explică în ce situație financiară “dezastruoasă” a gasit Primăria, uitând să spună – pe tot parcursul interviului – că a finalizat anul 2020 cu excedent bugetar.
“Toate eforturile pe care le-am făcut în decursul ultimelor 3 luni, cu toate că am plătit aproape 140 de miliarde de lei (asta a făcut să și deblocăm, la anumiți constructori, situația lor precară financiară), însă au inceput să apară noi facturi. (?) Mai avem procese care s-au pierdut la termen și avem sentințe definitive pe alte titluri de executari…
Proiectele nu s-au pierdut, giurgiuvenii ar trebui să înțeleagă că principalul scop este echilibrarea acestei situatii economico-financiare, și proiectele se vor derula, începând cu martie/aprilie anul viitor”.
Adică abia în 2022!!! Până atunci, nimicuța, nimicuța?
Iar ca să existe și o bomboană pe coliva Primăriei, iată ce a răspuns edilul șef, când a fost întrebat:
– Nu a fost suficientă transparență în fosta conducere a Primăriei?
“Există obligativitatea unor rapoarte anuale, măcar, și a balanțelor de plăți ale bugetului local, astfel încât și tinerii să aibă o perspectiva reală a modernizării și dezvoltării acestui oraș. Fiindcă, chiar dacă situația este pesimistă, eu cred că în doi ani vom realiza lucruri mărețe”.
Ce a întrebat moderatorul și ce a răspuns edilul…
Urmează patru ani de distracție… Păcat că este pe banii și pe nervii giurgiuvenilor…
Ion Diaconescu