I.P.J. Giurgiu – Drept la replica

In urma publicarii in editia online a ziarului “Opinia giurgiuveanului”, in data de 15 august a unui articol care facea referire la anumite aspect din activitatea IPJ Giurgiu (http://opiniagiurgiu.ro/administratie/indolenta-suficienta-incompetenta-ipj-domnu-tone-desteptarea/), institutia in cauza a trimis un drept la replica pe care il publicam mai jos. Comentariile le faceti dumneavoastra…

“Nr.1.004/340 din 17 august 2018

DREPT LA REPLICĂ

Având în vedere articolul cu titlul “Indolenta, suficienta, incompetenta? IPJ, domnu’ Tone, desteptarea!”, apărut la data de 15 august a.c. în publicația din mediul virtual “Opinia giurgiuveanului”, în conformitate cu normele legale în vigoare, formulăm următorul drept la replică:

1.În legătura cu infracțiunea de omor comisă la data de 13.08.2018.

# La data de 13.08.2018 un tânăr de 22 ani, din municipiul Giurgiu a rănit mortal cu un cuțit un alt tânăr giurgiuvean, de 22 ani, în urma unui conflict spontan produs între mai multe persoane. La ora actuală autorul este cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de omor.

Datele au fost transmise publicului printr-un comunicat oficial și preluate de mai multe entități media.

https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/tanar-giurgiuvean-retinut-si-cercetat-pentru-omor

# Anterior comiterii acestei fapte grave, la data de 04.06.2018, respectiv 09.07.2018, polițiștii giurgiuveni, în timpul activităților specifice, i-au depistat pe unii dintre cei implicați în evenimentul sus-menționat având asupra lor substanțe suspecte a fi din categoria celor psihoactive.

În ambele situații s-a întocmit documentația necesară care a fost înaintată la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, singura instituție care, cu delegarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, poate instrumenta astfel de dosare.

Privitor la aceste aspecte, datele au fost comunicare public pe pagina de internet a unității.

https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri/cinci-tineri-din-municipiul-giurgiu-surprinsi-de-politisti-cu-11-pachetele-suspecte-de-a-fi-etnobotanice-asupra-lor

# Tot anterior, la data de 08.06.2018, polițiștii giurgiuveni au depistat în trafic o persoană de 24 ani, din Giurgiu, apropiat al celor în cauză, în timp ce conducea auto, fiind sub influența drogurilor.

Datele au fost transmise în comunicat public.

https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/inca-un-tanar-depistat-conducand-un-autoturism-aflandu-se-sub-influenta-substantelor-psihoactive

# În ziua de 10.08.2018 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul I.P.J. Giurgiu au preluat o constatare a I.J.J. Giurgiu privind un pistol, fără încărcător, depistat într-un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, din Giurgiu.

În acest sens s-a întocmit dosar penal, urmând a se da o soluție legală prin unitatea de parchet.

Din primele verificări a rezultat că pistolul este de tip “airsoft”, fapt ce nu atrage răspunderea penală a deținătorului, cu atât mai puțin nu se pune problema luării unei măsuri preventive de reținere și/sau arestare.

2.Competenta materială de investigare și cercetare a traficului și consumului ilicit de droguri.

Conform normelor legale în vigoare în acest moment, polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu nu au competența să investigheze și să cerceteze infracțiunile la regimul traficului și consumului ilicit de droguri.

Singurele instituții competente în materie sunt Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, structură a Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.

În acest sens, nu polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu sunt cei care pot lua măsuri preventive, inclusiv reținere, la regimul drogurilor.

Toate aceste aspecte au fost comunicare public în mai multe rânduri, inclusiv cu ocazia conferințelor de presă.

https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/cetatean-englez-depistat-conducand-sub-influenta-substantelor-psihoactive
http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/

3.Traficul și consumul ilicit de droguri a fost și este în permanență în atenția polițiștilor giurgiuveni.

Deși, așa cum spuneam, I.P.J. Giurgiu nu are competența de investigare și cercetare a infracțiunilor la regimul drogurilor, polițiștii din cadrul acestei structuri desfășoară activități pe mai multe linii, legate de acest fenomen:

A. Constatarea de infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018 au fost constatate 33 de infracțiuni, față de 3 în aceiași perioadă a anului trecut.
Privitor la depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și-a stabilit un obiectiv clar de intolerabilitate și focalizare, pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță în județul nostru.

B. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, în principal, prin structura de prevenire desfășoară activități preventive, în zonele de interes.

Practic, I.P.J. Giurgiu completează activitățile preventive ale structurilor specializate.
În țara noastră structura specializată în prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este Agenția Națională Antidrog, structură subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.
La noi în județ funcționează Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, structură subordonată Agenției Naționale Antidrog.

C. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu sprijină permanent structurile de combatere și prevenire antidrog care acționează în județul Giurgiu, atât din punct de vedere operativ dar și prin diseminarea către ei a datelor obținute în activitățile curente.

4.Initiativa pentru monitorizarea activității pe linie antidrog în județul Giurgiu.

Conform Hotărârii nr. 2/01.02.2018, a Colegiului Prefectural, pentru eficientizarea activității antidrog s-a constituit o comisie de monitorizare din care fac parte instituțiile competente în materie, precum Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Direcția Generală e Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Unitatea de Primiri Urgențe.

Trimestrial, comisia prezintă în ședința de colegiu rezultatele obținute de fiecare instituție în parte. La prezentarea materialului a fost prezentă și presa.

http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/

5.În legătura cu împuternicirile și numirile pe funcție.

Din cauza numeroaselor încetări ale rapoartelor de serviciu prin pensionare din perioada 2016-2017, și la nivelul I.P.J. Giurgiu multe funcții manageriale s-au vacantat și, fiind în imposibilitatea procedurală să se organizeze concursuri, s-a impus necesitatea împuternicirii unor ofițeri pe aceste funcții.

Toate împuternicirile pe funcție care reprezintă exercitarea cu caracter temporar a sarcinilor manageriale s-au făcut cu respectarea normelor legale în vigoare, în baza dispoziției șefului de unitate, emisă la propunerea șefilor nemijlociți și direcți ai funcțiilor vizate.

În aceasta situație este și subcomisar de poliție Tretin Răzvan, care a fost împuternicit în funcția de șef al Serviciului arme, explozivi și substanțe periculoase. La data împuternicirii, ofițerul întrunea toate condițiile normative, nu era cercetat penal sau disciplinar și nu se afla sub efectul vreunei sancțiuni disciplinare.

Odată aprobat memorandumul la nivelul M.A.I., s-a aprobat scoaterea la concurs a 20 de funcții de conducere (ofițeri și agenți) din cadrul I.P.J. Giurgiu, procedura care, la data actuală, se află în curs de desfășurare la nivelul unității noastre.

Una dintre aceste funcții este cea de șef serviciu la Serviciul arme, explozivi și substanțe periculoase.

Pentru obiectivitate și în spiritul respectării normelor în vigoare, la fiecare concurs organizat până acum în unitatea noastră, din comisie a făcut parte și un ofițer cu funcție de conducere din cadrul I.G.P.R.

Conducerea I.P.J. Giurgiu consideră că stabilitatea pe funcțiile de conducere reprezintă o necesitate în vederea asigurării unei traiectorii profesionale în spiritul performanței.

Comentariile sunt inchise