Judetul Giurgiu din nou in top – locul I cu cel mai mic salariu si locul II cu cele mai mari datorii la banci

restantieri banciUn studiu statistic recent al Bancii Nationale a României plaseaza din nou judetul Giurgiu “in topul” unui nefericit clasament: restantele acumulate de populatie si firme la creditele contractate de la banci.

In studiul respectiv se arata ca sunt judete unde populatia si firmele au fost “inecate” de rate, iar sumele restante au urcat considerabil si au ajuns sa reprezinte o cincime din totalul finantarilor.  Judetul Vâlcea este campionul restantelor. Sumele restante in Vâlcea au crescut cu aproape 10% in primele 10 luni ale acestui an, la echivalentul a 510 milioane de lei. Astfel, totalul restantelor au ajuns sa ocupe o cota de peste 21% din portofoliul de imprumuturi. Trei sferturi din restantele acumulate in Vâlcea apartin combinatului chimic, intrucât printre creditorii garantati ai Oltchim se inscriu BCR  – cu 230 de milioane de lei si Banca Transilvania – cu 160 de milioane de lei. Rata somajului in judetul Vâlcea era la sfârsitul lunii septembrie de 4,57%, sub media nationala de 4,89%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Pe locul al doilea in topul restantierilor se situeaza judetul Giurgiu, unde pentru o cincime din credite se inregistreaza restante. Sumele restante acumulate au scazut usor (-0,54%) in primele 10 luni din acest an, pâna la echivalentul a 171 milioane de lei, potrivit datelor BNR. In acest judet, rata somajului era de 6,83% la sfârsitul lunii septembrie. De altfel, in judetul Giurgiu, salariul mediu net este de numai 1.489 de lei, comparativ cu o medie de 1.767 de lei la nivel national.

Locul al treilea este ocupat de judetul Salaj, urmat de Vaslui, Mehedinti si Sibiu. Insa, in niciunul din aceste judete, salariul mediu net nu este atat de mic cat este in judetul Giurgiu. Asadar, pe langa faptul ca suntem saraci (avem cel mai mic salariu mediu net din tara), suntem si cei mai indatorati la banci.

2 comentarii

  1. Nu putem decat sa ne felicitam. Sa lasam pe altii sa traiasca in bunastare. Nu este pentru giurgiuveni. Ne face rau!

Comentariile sunt inchise