Maidanezii pot fi eutanasiati! Ce se va intampla la Giurgiu?

Proiectul privind gestionarea câinilor fara stapân, adoptat de deputati, prevede ca eutanasierea acestora se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toţi câinii vor fi „cipati”.

Maidanezii pot fi eutanasiati! Ce se va intampla la Giurgiu?
Maidanezii pot fi eutanasiati! Ce se va intampla la Giurgiu?

Ce prevede legea
Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fara stapân si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi tinuti in adăposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.
in situatia in care dupa expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotarârii consiliilor locale, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarâre de consiliul local.
in cazul câinilor nerevendicati, se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.
Adoptarea câinilor din adaposturi trebuie sa se faca in anumite conditii, cum ar fi prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, a resurselor materiale necesare pentru intretinere, a acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi câini, precum si achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a câinelui in Registrul de evidenta a câinilor cu stapân.
Proprietarii vor avea obligatia identificarii câinilor prin microcipare sau alt mijloc.
Câinii cu vârsta de pâna la cinci luni vor ramâne in adaposturi pâna la revendicare sau adoptie, dar nu mai târziu de implinirea vârstei de 12 luni.
Proiectul de lege mai prevede ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, câinii fara stapân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.
Revendicarea, adoptarea si returnarea câinilor in teritoriu se vor putea face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Opozitia si Puterea se… contreaza
Opozitia a acuzat Puterea ca sprijina o lege ce va da voie primarilor sa eutanasieze in masa câinii fara stapân si care permite sub acoperamânt legal tratamente brutale pentru animale. in plus, deputatii PSD si PNL au sustinut ca legea este doar in beneficiul unor primari care vor sa se imbogateasca, prin intermediul firmelor de partid, de pe urma ecarisajului câinilor comunitari. O alta problema invocata de opozitie este ca legea nu incurajeaza solutiile unitare, iar localitatile in care câinii ramân pe strazi vor deveni sursa de migratie catre localitatile unde animalele au fost ridicate.
De asemenea, Legea a fost contestata de organizatiile pentru apararea drepturilor animalelor.
in replica, deputatii puterii au sustinut ca legea permite fiecarei primarii sa decida, in urma consultarii cetatenilor, ce solutie adopta, fie construirea de adaposturi, sterilizarea, fie eutanasierea. Puterea a mai invocat in sprijinul legii incidentele din ce in ce mai dese in care animalele infuriate care au provocat rani grave sau chiar decesul unor persoane.  Pe de alta parte, nici in interiorul arcului guvernamental nu a existat un consens in legatura cu acest subiect,  mai multi pedelisti manifestându-si dezacordul fata de acest proiect.

Ce se va intâmpla la Giurgiu?
Adapostul pentru câinii comunitari este intr-o stare jalnica, si nu are strictul necesar pentru ca animalele sa fie intretinute in conditii cât de cât civilizate.
Pe de alta parte, strazile si scarile blocurilor sunt invadate de haite intregi de câini, care au bagat groaza in giurgiuveni.
Va avea Consiliul local sumele necesare pentru a aplica noua lege in litera si spiritul ei?
Este un subiect deschis, pe care il vom mai aborda in editiile urmatoare.