Nu va panicati – joi, 24 martie va avea loc o aplicatie de cutremur!

cutremurPrimaria Giurgiu aduce la cunostinta locuitorilor municipiului ca joi, 24 martie 2016, in intervalul orar 9.30 – 10.00, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Vlasca” al Judetului Giurgiu va efectua un exercitiu de alarmare in caz de cutremur, in conformitate cu prevederile Legii nr. 481/2004 privind protectia civila, in cadrul caruia se va testa capacitatea de reactie si raspuns in cazul unui seism major cu pierderi de vieti omenesti si pagube materiale importante in judetul Giurgiu.
Cetatenii sunt rugati sa nu intre in panica in momentul declansarii semnalelor sonore si sa isi continue activitatile normale.
Pe timpul exercitiului se vor desfasura urmatoarele activitati:
– ora 09:00, sedinta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, cu privire la desfasurarea exercitiului;
– ora 10:00 urmare a producerii cutremurului, este afectata Casa de Cultura a Tineretului din municipiul Giurgiu de pe str. 1 Decembrie 1918, fragmente din peretele situat in partea de Vest a cladirii au cazut peste un autoturism in care se afla o persoana, iar fragmente din peretele din partea de sud au cazut peste o persoana in trecere prin zona;
– ora 10:15, la etajul I al Casei de Cultura str. 1 Decembrie 1918 s-a produs o explozie, ca urmare a unor acumulari de gaze cauzate de fisurarea conductei de alimentare care a afectat si casa scarii dintre parter si etajul 1. Explozia este urmata de un puternic incendiu care produce victime si numeroase pagube. Incendiul se manifesta la 2 incaperi de la etajul 1 si exista pericol iminent de propagare la etajele superioare si parterul cladirii. In casa de cultura isi desfasurau activitatea 13 persoane. 2 locatari de la parterul cladirii care s-au autoevacuat dau informatii ca in cladire se mai afla 11 persoane. O parte dintre persoanele surprinse de explozie in cladire, s-au refugiat catre etajele superioare si apoi, pe acoperis;
– ora 10:35, o autoutilitara care transporta butelii cu clor lichefiat pentru statia de tratare a apei a municipiului Giurgiu, se deplasa pe bulevardul Mihai Viteazul spre Uzina de apa, este lovita de un o autoutilitara care iesea din incinta blocurilor ANL situate pe Bulevardul Mihai Viteazu. Accidentul se produce pe fondul neacordarii de prioritate si neatentiei manifestate de conducatorul autoutilitarei. Cele 3 recipiente cu clor sunt deteriorate, clorul trecând in stare gazoasa si disipându-se in atmosfera. Se creeaza un nor de clor care se deplaseaza pe directia de propagare a vântului, agravând pericolul de intoxicare;
– ora 11:05 , urmare a producerii cutremurului, se primeste informatia ca scara de acces dintre etajul II si III de la hotelul Steaua Dunarii s-a darâmat, la etajele superioare sunt cazate 50 de persoane, 42 dintre acestea s-au autoevacuat prin scara de acces exterioara, 8 dintre acestia prezinta acrofobie si au facut atac de panica. Nu se pot evacua si solicita interventia echipelor specializate;
– ora 11:20 o barca cu 3 pescari care se afla pe lacul Steaua Dunarii din municipiul Giurgiu se rastoarna, unul dintre pescari se salveaza si iese la mal si anunta evenimentul prin 112. Ceilalti doi pescari sunt dati disparuti.
Asadar, la ora 09:30 se va face si alarmarea populatiei prin sistemele de alarmare existente la nivelul Judetului Giurgiu. Alarmarea va fi precedata de o informare a populatiei prin sistemul de informare radio de la nivelul localitatilor, a posturilor de televiziune si radio locale.
Semnalul de alarmare este conform ORDINULI nr. 1.259 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si asigurarea activitatii de instiintare, avertizare, prealarmare si alarmare in situatii de protectie civila astfel:
Semnalul ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele. INCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.
ISU Giurgiu recomanda populatiei sa se familiarizeze cu acest semnal, dar sa nu intreprinda nicio masura, aceste semnale fiind premergatoare desfasurarii exercitiului.

2 comentarii

  1. asta e un fel de „operatie reusita, pacientul mort”… s-a vazut clar la „Colectiv” care este adevarata fata a nivelului de pregatire in astfel de cazuri, asa ca exercitiile astea sunt un fel de „frectie la picior de lemn”. Sa ne fereasca Dumnezeu de cazuri reale!

  2. Aplicatie perfecta. Realitatea va omoara.pacat de salariul vostru mulți dintre voi sunteți praf.

Comentariile sunt inchise