Prefectura Giurgiu – masuri de prevenire impotriva raspandirii pestei porcine africane

Din cauza aparitiei pestei porcine pe teritoriul mai muttor judete, in vederea prevenirii manifestarii acesteia si la nivelul judetului nostru, prefectul Nina Carmen Crisu a dispus activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor si in data de 3 iulie 2018 a avut loc o sedinta de lucru a acestuia.
Prin ordin al prefectului s-au constituit comisii mixte de verificare si control cu privire la miscarea porcilor in târgurile si oboarele autorizate si neautorizate sanitar veterinar de pe raza judetului Giurgiu cat si pe drumurite judetene si europene, având in componenta reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Giurgiu.
In vederea respectarii masurilor de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale si respectarea legislatiei in vigoare cu privire la prevenirea pestei porcine africana in unitatile de profil, prin ordin de prefect s-au constituit comisii mixte de verificare si control la fermele de porci autorizate de pe raza judetului.
In zilele de 3 si 25 iulie 2018 au avut loc sedinte comune ale Centrului Local de Combatere a Bolilor cu primarii din judet, având ca tematica masurile ce se impun pentru prevenirea aparitiei focarelor de pesta porcina africana, solicitandu-li-se totodatå identificarea terenurilor adecvate care pot fi utilizate pentru îngroparea cadavrelor de porci infestati.
S-au prelucrat prevederile Dispozitiei nr. 553/24.072018 privind aplicarea masurilor specifice pentru prevenirea raspândirii virusului pestei porcine africane emisa de Secretarul de Stat, Sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a distribuit afise cu informatii privind semnele clinice ale bolii, precum si modul de gestionare a aparitiei virusului.
In sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu din data de 1 august 2018, vor fi prezentate masurile dispuse pentru prevenirea aparitiei focarelor de pesta porcina africana.