Premieră: Președintele României, la aceeași masă cu primarii de municipii

Luni, 12 noiembrie 2018, la Bucuresti a avut loc Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR), eveniment la care a fost invitat (si a onorat aceasta invitatie) Presedintele României, Klaus Iohannis.
La Adunarea Generala a AMR a participat si primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, in calitate de vicepresedinte al Asociatiei.
Președintele României a vorbit în fața primarilor de municipii și despre teme pe care AMR le considera prioritare și pentru care se implică activ: descentralizare, politici fiscale, transparență. Mai mult de atat, Klaus Iohannis a punctat si două momente esențiale pentru România: Centenarul și preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
“Există o șansă enormă pentru România. Această șansă sunteți dumneavoastră și colegele și colegii primari din celelalte unități administrativ-teritoriale. România se transformă, iar dumneavoastră trebuie să fiți partea care induce schimbări pe care le resimte cetățeanul imediat și direct. Cunosc realizările din multe municipii pe care le reprezentați aici și pot să vă spun că sunt impresionante. Lucrurile se mișcă. Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Din păcate, nu peste tot lucrurile se mișcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spațiul politic românesc, ci trebuie să se relaționeze, să interacționeze cu alți primari, cu alte comunități, cu consilierii locali, cu cei de la județ, dar de obicei și cu cei de la centru.
Și aici, cel puțin așa a fost pe vremuri, nu cred că s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemulțumiri. Primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente. Această reticență este de multe ori frustrantă, și vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, și pentru mine, și, cel mai grav, pentru români.”, a declarat Președintele României.Mai multi primari de municipii si-au expus nemultumirile cu privire la modul greoi in care merg lucrurile, la birocratizarea excesiva, descentralizare, etc.
În cadrul Adunării Generale a AMR s-au mai adus în discuție proiectele privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, prin extinderea sau crearea de drumuri expres sau autostrăzi, în ideea stabilirii și derulării demersurilor pe care municipiile le pot face pentru a impulsiona aceste acțiuni la nivel central. O alta tema larg dezbatuta a fost cea care vizeaza politicile fiscale.
„Asociația Municipiilor din România are un mare avantaj: reușeste să ne unească pentru atingerea obiectivele ce țin de administrația locală, de proiecte și de programe necesare și utile. Cu toții suntem primari și conlucrăm pentru binele comunităților noastre. AMR nu face politică. Noi respectăm toate instituțiile statului și ne concentrăm pe ceea ce avem noi de făcut. Mă bucură prezența domnului Președinte și mă bucură să știu că avem acest sprijin. Fiindcă avem nevoie de asta, în toate demersurile noastre.” a precizat Președintele AMR, Robert Negoiță.