Prima prezentare a bugetului pentru u.a.t.- uri – primele nemultumiri ale primarilor

Astazi, la Consiliul Judetean Giurgiu , a avut loc o intalnire a primarilor din judet cu presedintele CJ – Marian Mina, intalnire la care a participat si ministrul Niculae Badalau, presedintele PSD Giurgiu.
Scopul intalnirii a fost unul cat se poate de pragmatic: prezentarea unei prime forme de repartizare a bugetului pentru primariile din judet.
Dupa culorile (alb/galbui) din obrajorii primarilor – la iesirea din sala – se pare caacestora le-a cam pierit sangele din instalatii cand au aflat ce sume primesc din “cel mai bun si indestulator buget conceput vreodata pe rotocolul pamantului”. Nemultumiri pe banda rulanta…”Nu ne ajung banii!” – au spus primarii. “E un buget la limita de functionare”, au continuat acestia…
Asa ca finalul intalnirii a ramas ca in tren: sa mearga fiecare la casa lui, sa se mai gandeasca, sa studieze, „sa pitroceasca” si in final sa transmita catre conducerea CJ executia pe anul trecut (minus cei 90% – suma alocata pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati) si… „vom mai vedea ca ce si ca cum”.
“Fiecare (primar – N.R.) trebuie sa isi faca socoteala… Acum Consiliul Judetean este cel ce imparte banii – are responsabilitatea si la cei 7,5%, dar Legea spune ca trebuie sa tina cont de cateva criterii: ce proiecte europene are(primaria – N.R.) cu cofinantare, ce proiecte locale demarate are si pentru care este nevoie de bani, ce proiecte cu finantare nationala are fiecare localitate, la care trebuie sa sustina cofinantarea etc. De exemplu, municipiul Giurgiu, din cauza OUG 114, are cofinantare la proiecte europene de 8 sau 9 la suta. Adica 85 de milioane de euro cu 8 sau 9 la suta, (efectul cresterii salariilor in domeniul constructiilor) si iata ca o sa avem nevoie de 6/7 milioane de euro suplimentar la proiectele europene. Ne-am bucurat ca avem proiecte europene cu cofinantare de 2 sau 3 la suta si iata ca trebuie sa punem acum aproape 10%.
Sper sa gasesc intelegere la presedintele CJ”, a declarat primarul municipiului, Nicolae Barbu in cadrul unei conferinte de presa.