Start-Up Nation s-ar putea confrunta cu o situatie inedita – cresterea artificiala a locurilor de munca

Programul Start-Up Nation a parut a fi, cel putil la “prima editie” un program generos, care va restarta mediul de afaceri din Romania. Se pare insa ca studiile de impact si evaluarea pietei muncii nu au fost facute pe baze reale, inainte de lansarea programului amintit.
Ajutorul de la stat – 200.000 de lei pe care trebuie sa il primeasca circa 10.000 de firme nou infiintate prin acest program, poate fi returnat integral catre bugetul statului, daca firmele nu mentin posturile (mentionate in proiect) cel putin doi ani de zile.
Asadar, in primele 12 luni de la finantare, aceste mii de firme infiintate prin Start-Up Nation ar trebui sa faca peste 50.000 de angajari.
Insa multe din aceste firme au plusat la capitolul “locuri de munca nou create” pentru a obtine punctaje avantajoase. Nimeni nu si-a pus intrebarea daca exista oameni calificati pentru aceste joburi si nici nu s-a luat in calcul criza fortei de munca cu care se confrunta Romania.
Specialistii spun ca exista riscul ca antreprenorii sa isi mute angajatii din firmele pe care deja le au, in firmele nou infiintate, astfel ca aceasta crestere a numarului de joburi va fi una artificiala.
Este interesant de aflat daca oficialii au luat in calcul si aceasta ultima posibilitate si care sunt masurile care se vor lua in cazul in care se vor confrunta cu astfel de situatii.