Statistica Eurostat: unul din patru tineri nu are loc de munca, dar nici studii

loc munca copyFenomen îngrijorător în România: unul din patru tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani nu are nici loc de muncă, dar nici studii, arată o statistică Eurostat. Numărul a crescut cu 5% în ultimii zece ani, în timp ce în Bulgaria, ţară la care ne raportăm deseori, acesta a scăzut cu 6,6%.
Ministerul Muncii dezvoltă un proiect dedicat tinerilor care nu au o slujbă şi nici nu studiază, prin care le oferă posibilitatea formării profesionale.
In România sunt mulţi tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani, care nu sunt angajaţi şi nu urmează cursurile vreunei şcoli. Unii aleg să plece în străinătate, alţii stau pe banii părinţilor.
Conform Eurostat, numărul acestor tineri a crescut în ultimii zece ani cu aproape 5%, ajungând la peste 23 de procente.
„Din totalul de circa 360 de mii de şomeri existenţi la nivelul ţării noastre înregistraţi în evidenţe, undeva pe la 31 de mii de persoane sunt şomerii sub 25 de ani”, a detaliat un oficial al ANOFM.
Pe de altă parte, tinerii care au absolvit şcoala profesională îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă.
„Din şcoala obligatorie tinerii ar trebui să fie pregătiţi pentru o aterizare lină pe piaţa muncii. Asta înseamnă să li se transfere competenţe necesare pe piaţa muncii, dar pe de altă parte, să li se transfere şi acele abilităţi practice pe care le cer angajatorii”, explică Adrian Hatos, sociolog.
Pentru a-i ajuta pe tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani fără loc de muncă şi care nu urmează cursurile unei şcoli, Ministerul Muncii are un proiect la nivel naţional.
„Ne propunem ca circa 200 de mii de tineri, la nivel naţional, să fie identificaţi, dintre care cel puţin 160 de mii de tineri să fie înregistraţi în evidenţele noastre. Foarte mulţi dintre aceştia (…) nu deţin calificări în acest sens sau nu au competenţe şi trebuie să venim în ajutorul lor, pentru a le oferi o posibilitate de formare profesională”, a explicat oficialul de la ANOFM.
Proiectul va fi derulat pe o perioadă de patru ani, iar bugetul este de 47 de milioane de euro.