Am urmărit explicațiile primarului Anghelescu cu privire la o postare pe rețelele de socializare, cu referire la închirierea Galeriilor de artă unor privați care își expun acolo standuri cu obiecte vestimentare.
Ne-a atras atenția răspunsul prompt al primarului și “esplicațiile” docte, demne de o potențială viitoare campanie electorală…
“Unul dintre obiectivele pe care mi l-am propus încă din perioada campaniei este acela de a reda giurgiuvenilor clădirea „Galeriile de Artă” pentru a-i pune în valoarea funcționalitatea în scopul desfășurării de evenimente culturale, educaționale și expoziții.”, spune edilul sef in textul publicat pe contul institutiei.
Intrebare: ce v-a împiedicat să faceți asta în cei peste doi ani de mandat?
Răspunsul îl dă tot primarul: de vină sunt antreprenorii și iubitorii de cultură din urbe, care nu au sponsorizat reabilitarea locației.
Noi nu am văzut vreun anunț în acest sens, dar dacă primarul spune…
“Pentru că nu am reușit să obțin sponsorizări, voi închiria în continuare acest spațiu, iar toți banii obținuți îi voi folosi pentru achiziționarea unei centrale, calorifere, îi voi investi în eficientizarea iluminatului, zugrăvirea, decorarea pereților și mobilier, lucrări ce vor fi realizate pe parcursul acestui an.
Consider că este mult mai bine ca aceste lucrări să fie realizate într-un an din banii obținuți de la organizatorii de târguri, având în vedere că în opt ani a fost închiriată, fără ca banii să fie investiți în reabilitare.”
Pai, don’ primar, haideți să facem niște calcule de “artimetică” de clasa a doua. Estimativ, la un nivel decent, să aflăm câți bani face administrația locală din aceste închirieri.
Nu intrăm în alte daravele cu numele persoanelor agreate de domnia voastră să se ocupe de afacere, asta-i treaba altora…
Așadar, să purcedem:
Dacă nu s-a “eftinit” chiria, înseamnă că a rămas tot la 300 lei/zi. In general, comercianții stau câte o săptămână de circa 4 ori pe an. Vara vin cu cortul și închiriază parcări pe la supermarketuri.
Anul acesta e o excepție, oamenii stau 12 zile.
Așadar, 300×12=3.600 lei. Dacă vin de 4 ori/an, suma încasată de Primărie este de 14.400 lei/an.
Din care Primăria plătește utilitățile (apa de la singurul grup sanitar, energie electrică, curățenie). Spațiul nu are încălzire, așa că se folosesc radiatoare electrice, plus proiectoarele care luminează standurile, e ceva consum. Pe care îl suportă Primăria, din banii de chirie.
D-aia vă întrebăm, care-i gheșeftul? In câți ani adunați bani din închirieri pentru reabilitare?
Ce înseamnă pentru o primărie de municipiu, în bani românești, o centrală, 10 calorifere, niște cabluri electrice înlocuite și o amenajare interioară decentă?
P.S. 1 – Foarte interesant ar fi de urmărit, după fiecare astfel de închiriere, câte și mai ales care sunt personajele (cu atribuțiuni), care-și schimbă brusc paltonul cu o haină de blană și pardesiul cu o geacă de piele…
P.S. 2 – Vom reveni în curând cu întrebări la care ne dorim să răspundeți la fel de prompt, cu privire la programul dvs electoral vs realizări.
Cu considerațiune,
Ion Diaconescu