Angajatorii romani raporteaza cele mai robuste intentii de angajare din ultimii 7 ani

jobIncrederea angajatorilor romani este in crestere in intervalul octombrie – decembrie 2015, indica Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Pentru trimestrul IV/2015 acestia raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cuprinse in studiu. 19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din trim. IV /2008 pana in prezent, imbunatatindu-se cu 4 puncte procentuale fata de trimestrul III si cu 8 puncte procentuale fata de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut.

„Cresterea increderii angajatorilor romani este imbucuratoare, mai ales avand in vedere evolutiile economice recente din regiune. Tendintele de imbunatatire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat in cea mai robusta Previziune din 2008 pana in prezent, sugereaza ca relativa accelerare a angajarilor este sustenabila, iar crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

RegionalQ415_CS4_roOportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi probabil mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate. Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din Industrie Prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai puternica decat cea din trimestrul III si cu 13 puncte procentuale mai robusta decat cea din trimestrul IV al anului 2014. Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este raportata insa in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul Constructii, Previziunea Neta de Angajare de +18% din trimestrul IV/2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2014. Perspectivele din sectorul Energie electrica, apa, gaz continua insa sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Se preconizeaza o crestere a numarului total de angajati in toate regiunile tarii. Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +14%. Perspectivele sunt mai luminoase decat in trimestrul III in sase din cele opt regiuni, dat fiind ca angajatorii din Nord-Vest raporteaza o imbunatatire de 6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov imbunatatiri de 3, respectiv 4 puncte procentuale. Previziunea slabeste insa fata de trimestrul anterior in regiunea Vest, inregistrand un declin de 10 puncte procentuale. Cea mai putin dinamica piata a fortei de munca este preconizata in regiunea Sud-Vest, in care 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015. Previziunea Neta de Angajare de +2% ramane insa pozitiva si relativ stabila fata de trim. III si se imbunatateste cu 8 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei angajatoare, dar angajatorii din organizatii mari, cu peste 250 de angajati, raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

„Revenirea din recesiune a fost prelungita si neuniforma, astfel incat trimestrul IV/2015 este primul din ultimii 7 ani in care perspectivele s-au imbunatatit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criza. Este un debut incurajator, pe care speram ca un mediu economic si fiscal propice si stabil il poate transforma dintr-un impuls pe trei luni intr-o tendinta pe termen mai lung,” a adaugat Valentin Petrof.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si  cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendintelor si activitatilor de pe piata fortei de munca, fiind utilizat de Banca Nationala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflatie si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situatiei pietelor de forta de munca.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 15 – 28 iulie 2015 pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.