Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta – masuri de sprijin

secetaAgricultorii giurgiuveni persoane fizice sau juridice ale caror suprafete si culturi au fost afectate de seceta din acest an se pot adresa Directiei pentru Agricultura a Judetului Giurgiu, din Şoseaua Ghizdarului, nr. 1, pentru sprijin si ajutor.

Specialiştii arata ca din cauza temperaturilor ridicate din aer, dar şi al deficitelor mari de umiditate din sol, culturile de porumb vor avea de suferit: va avea loc ofilirea, rasucirea şi uscarea parţiala/totala a frunzelor, şiştavirea boabelor de porumb. De asemenea, multe dintre plantele de floarea soarelui nu vor avea seminţe. In privinţa plantaţiilor pomi-viticole, specialiştii ANM arata ca se va semnala in continuare ingalbenirea frunzelor, un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decat in mod normal, acumularea forţata a zaharului, subdimensionarea şi caderea prematura a rodului, indeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.
Specialiştii susţin totodata ca, pe fondul secetei accentuate, araturile in camp in vederea insamanţarilor de toamna se vor desfaşura cu dificultate.